П`ятниця, 29.03.24, 11:33 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Студентська практика

Прийшов, побачив, написав... те, чого раніше не знав і чого зміг навчитися лише в Медіацентрі
Підбиття підсумків
Журналістика і практика – нероздільні поняття. Сидіти за партами можна лише до певного часу, бо весь інший період світлового дня мас-медійник працює в поті чола й пера, створюючи тексти, радіовипуски, телепрограми, себто виконує професійні обов’язки. Стиль життя журналіста вимальовується вже з першого місяця перебування в універі, а формується протягом студентської практики. Так, саме вона, ця примхлива пані, яка вимагає такі різножанрові тексти, фото, відео, терміни їх виконання, згодом показує і чітко визначає тих, хто з нею, а хто, як кажуть, поза кадром. Саме тому надважливо правильно, чітко й об’єктивно розпочати практичну діяльність, вчасно виправити помилки й досягти істини, адже вона таки досяжна, особливо у випадку журналістики.

Практиканти Медіацентру зі своїми наставниками
Цього року мас-медійна практика студентів відділення журналістики вперше відбулася на базі Медіацентру УжНУ – нової структури вишу з найрізноманітнішим спектром завдань. Чи не тому на самому початку практики, та й до самого її завершення було стільки розмов про її форму та зміст. Студенти й редакційний колектив зробили свою справу: про них заговорили, адже навколо справжнього журналіста завжди багато розмов. Те, чого навчилися і що написали, хай там хто що каже, варте уваги. Завдяки практикантам Медіацентру на однойменному сайті з’явилися різножанрові матеріали, чимало з них – проблемного характеру, про наболіле. Не вірите? Щоб переконатися, багато не треба – достатньо просто зайти і почитати…

Валерія Турок, Ярміла Гармасій, Наталія Каралкіна, Марія Пилип, Христина Гозда
Скажемо відверто: коли ми дізналися, що будемо керівниками практики від підприємства у дівчат і хлопців, молодших за нас усього на два-три роки, сприйняли це з острахом. По-перше, мали певні сумніви щодо фахової компетентності, яка базується значною мірою і на досвіді, а в нас він іще незначний, а по-друге (і це, напевно, більше хвилювало), лякало, як сприйматимуть наше керівництво практиканти. Та, на щастя, нам вдалося налагодити з ними співпрацю якнайкращим чином: ми знайшли оту «золоту середину» між дружніми стосунками і стосунками «керівник-підлеглий», і працювалося нам разом легко і невимушено. До того ж це зайняло зовсім мало часу – з першої ж робочої планірки ми разом планували, що і як краще написати, до кого звернутися; разом шукали теми і людей, з якими б можна було поспілкуватися з того чи іншого приводу; радилися, що краще забрати, а що – додати тощо. Надзвичайно приємно було, що такий приязний зв'язок не був одностороннім – студенти теж залишилися задоволеними практикою. Під час підбиття підсумків ми обговорили плюси та мінуси нашої роботи. Ось дещо із висловленого.

Діана Булак, Галина Риган, Вікторія Кузьма та Ірина Левіна
СКЛАДНОЩІ, ЯКІ ДОЛАЛИ ПРАКТИКАНТИ:

Марія Чаварга: «Особисто мені було важко у плані фотографії. Оскільки хорошої камери не маю, а світлин готових теж у декого з героїв моїх матеріалів не було, потрібно було якось виходити із ситуації. Звичайно, що важко було писати різножанрово – в основному через те, що на факультетах влітку мало що відбувається, тому не в усіх жанрах змогла себе реалізувати».

Вікторія Кузьма: «Спочатку не дуже розуміла, як зможу написати потрібну кількість матеріалів, адже у студентів канікули, а значна частина викладачів – у відпустках. Але потім зрозуміла, що все не так і погано. Викладачі й студенти завжди співпрацювали зі мною, були дуже привітними, і це неабияк допомогло».

Оксана Пітра, Олександра Артюхіна, Тетяна Ладжун, Вероніка Мороз
Крістіна Гудак: «Проблем виявилося багато, але вони насамперед виникали через мене саму. Це хороший досвід, адже, незважаючи на те, що на сайт пишуть студенти, його, без перебільшення, можна назвати якісним інтернет-ресурсом, де не дозволять опублікувати абищо (на жаль, у закарпатській інтернет-журналістиці таке часто трапляється). Спочатку не сподобалося те, що кожного закріпили за певним факультетом. Це дуже обмежує. Бо ж важко писати про фізику, коли тобі подобається українська література. Але що вдієш? Це перший, але надзвичайно цінний досвід. Працювати таким чином доведеться все життя».

Валерія Турок: «Якщо в минулі роки була змога висвітлювати те, що могло би зацікавити ужгородців чи закарпатців загалом, то тепер все стосувалося певних підрозділів університету. Складнощі передусім виникали тому, що працювати доводилося з викладачами мого ж факультету, яких не хотілося розчарувати неякісними публікаціями, невиконаним обсягом матеріалів чи халтурним ставленням (що зробити – не так вже й просто бути сумлінною, коли надворі літо)».

Під час обговорення
ПЕРЕВАГИ ТА ПРИЄМНІ ВІДКРИТТЯ УСТАМИ СТУДЕНТІВ:

Христина Гозда: «Очікувала, що перша практика буде досить складною для мене. Утім була приємно вражена, коли зрозуміла завдання. Звичайно, були свої труднощі, але в цілому я намагалася виконати все за планом. Тішило ще й те, що ті люди, з якими я спілкувалася, йшли на контакт. Тому ця практика дала змогу розширити коло знайомих. Вже очікую на наступну, а також ще більше приємних вражень та хороших співрозмовників».

Галина Риган: «Третій матеріал, який я написала, став для мене переломним: його оцінили й керівники, і герой, і друзі та знайомі. Так з’явилося натхнення писати далі. Насправді я дуже вдячна нашим викладачам, котрі вписали мене у список людей, котрі проходили практику тут: я познайомилася з багатьма людьми, з якими тепер маю чудові приязні стосунки. Ця практика для мене виявилася набагато продуктивнішою за попередню: тепер я чітко розуміла, як має працювати журналіст у, сказати б, польових умовах».

У якості упевнені!
Василь Третяк: «Практика була цікавою – багато нових знайомств, спілкування з різними людьми: деканами, викладачами, студентами. Це було великим плюсом. Щоправда, літо закінчилося дуже швидко, і єдиний спогад – практика. Але маю власні маленькі здобутки: навчився слухати співрозмовника під час інтерв’ю, а не просто робити диктофонний запис».

Вероніка Мороз: «Ця практика показала мені головне – що треба робити і чого робити не варто. Позитивним моментом була можливість висвітлення дозвілля студентів. Часом щиро дивувалася, які цікаві, оригінальні й талановиті люди навчаються з нами, про яких ніхто не знає. Створення ресурсу, де студенти та викладачі можуть багато дізнатися одне про одного, на мою думку, це ще один крок, який дасть змогу створити позитивний настрій серед усього колективу університету».

Практикою задоволені
Оксана Пітра: «Хоча я вже мала досвід праці на сайті, але тут – зовсім інше. Приємно було відстежувати власні матеріали на сайті Медіацентру УжНУ, спостерігати, як сайт збагачується і оживляється; цікаво було читати матеріали колег. Незважаючи на дрібні труднощі (не без них у будь-якій професії, особливо у нашій), це була сильна практика, де ми мали змогу виявити свою креативність і талант, втілити у життя власні ідеї та підхід до написання матеріалів».

Насамкінець хочеться щиро подякувати всім практикантам Медіацентру, всім нашим колегам, які допомогли і підтримали їх і нас у власному маленькому дебютові – редакторсько-кураторському.

Упевнені – далі буде!.. І тільки краще!

Олександра Артюхіна, Ірина Левіна, Наталія Каралкіна



Студентська практика | 30.08.13 | Додав VIP | 1088 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики