П`ятниця, 29.03.24, 18:56 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Теорія і практика

Студенти кафедри військової підготовки практикувалися в Чопському прикордонному загоні

3 березня студенти військової кафедри при УжНУ мали незвичне практичне заняття: вони побували в гостях у прикордонників, де переймали досвід досвідчених військових.

 

Традиційно щочетверга студенти військової кафедри мають навчання. Цього разу раніше вивчену теорію підкріплювали практикою та наочністю. Ранок почався із шикування, а вже о 9 годині приступили до практичних занять.

Близько сотні студентів, що поділені на 5 взводів, відвідали різні локації: розташування підрозділу, навчальні місця, де вони оглядали засоби зв’язку, стрілецьку зброю та спецзасоби, автомобільну та спецтехніку і технічні засоби охорони кордону, а також мали нагоду поспілкуватися з психологом Чопського загону.

 

Кожне заняття тривало 20 хвилин, протягом яких студенти мали змогу ознайомитися з теорією та перейти до практики – збирання та неповного розбирання зброї, спорядження магазину, знайомства із засобами зв’язку та технікою. Потім задавали професіоналам запитання, на які діставали компетентні відповіді досвідчених військових.

Студентам показали, в яких умовах несуть службу закарпатські прикордонники, а завідувач кафедри військової підготовки полковник Василь Олійник підкріплював побачене цікавими розповідями. Наприклад, студенти дізналися, що побутує легенда, мовляв, приміщення прикордонного загону будували до приїзду Брежнєва, який так сюди і не доїхав.

Олександр Лемак

Олександр Лемак – студент інженерно-технічного факультету. Хлопець, попри травму руки, занять не пропускає, тож ділиться враженнями: «Мене вразив рівень технічного оснащення прикордонників – вони значно випереджують ЗСУ. Сподобався спортзал, бо й сам займаюся спортом. Але здивувало, що його прикордонники відвідують рідко. Це пояснюється тим, що в них просто не вистачає на це часу. Звісно, хотілося б тут працювати. Найбільше мені було цікаво на локаціях з озброєнням і транспортом. Дізнався нове про прилади нічного бачення».

На локації із засобами зв’язку старший прапорщик Володимир Пучінін розповів про різноманітні рації, студенти навіть дізналися про ненадійність популярного сьогодні додатку Viber (виявляється, він контролюється і відстежується російськими спецслужбами, тому для передачі важливої інформації не годиться), поділився технік і досвідом, набутим на війні, давав деякі поради з кодування інформації, що викликало в студентів неабиякий інтерес.

Діана Ситар

Із військовим транспортом студентів знайомив старший викладач кафедри підполковник Ігор Єськін. Тут же студенти ознайомилися і з технічними засобами — тепловізорами. Військовий транспорт, звісно ж, більше зацікавив хлопців. Хоч і в закономірностях є винятки.

Студентка істфаку Діана Ситар якраз уподобала локацію з бойовими машинами, дівчина зізнається: «Мене ще з дитинства вабила військова служба. Я навіть займалася вільною боротьбою. Тепер навчаюсь у 2-му взводі. Заняття сьогодні було цікавим і пізнавальним. Сподобалося, що ми мали змогу потримати зброю, розібрати її, побачити бойові машини й побут військових. Якби випала нагода, то не виключаю, що пов’язала б своє життя із кар’єрою військовослужбовця».

Юрій Бенца

Викладач кафедри майор  Володимир Кращенко демонстрував стрілецьку зброю: під його керівництвом охочі розбирали й збирали автомати, готували зброю до огляду та приміряли екіпірування.

Зі службовими приміщеннями ознайомив майор Микола Хуторянський. Студенти побачили канцелярію офіцерів, відділення зв’язку, кімнату зберігання зброї, тренажерний зал, кімнати відпочинку, центр управління службою та інші приміщення. Відтак у їдальні підкріпилися гарячим чаєм з бутербродами й продовжили заняття.

Юрій Бенца, який навчається на стаціонарі юридичного факультету, розповів, що йому найбільше запам’яталася військова частина й техніка, цікавими для хлопця виявилися й тепловізори. Каже, що обстановка в частині комфортна. І хоч роботу прикордонника вважає дуже цікавою, поки наперед не загадує.

 

Для психологів, мабуть, найцікавішим виявилося спілкування з Ілоною Равлик – психологом Чопського прикордонного загону. Ілона Дмитрівна ознайомила з методикою виховної та соціально-психологічної роботи та відповіла на масу запитань. Студенти дізналися про тонкощі роботи з тими, хто повернувся з війни, нюансами роботи військового психолога.

Завідувач кафедри полковник Василь Олійник практичним заняттям задоволений та коментує: «Студенти прослухали теоретичний курс із цих предметів, а нині закріплюють здобуті знання на практиці. Програма підготовки передбачає три тижні комплексних практичних занять після завершення 1-го курсу. Їх ми проводитимемо на базі 15 гірсько-піхотного батальйону. А після двох років навчання перед прийняттям військової присяги на вірність народові Україні передбачені й заняття на полігоні. Наразі в нас навчається 114 студентів. До 15 травня триває другий етап набору на нашу кафедру, тож запрошуємо охочих».

Ксенія Шокіна

для Медіацентру УжНУ




Теорія і практика | 04.03.16 | Додав VIP | 1400 | 0.0/0
Теги: Практичні заняття, військова кафедра, Чопський прикордонний загін

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю