Субота, 20.04.24, 11:43 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » МЦ-інтерв’ю

Наталія Габчак: «Краще раз побачити на власні очі, ніж сто разів почути на лекціях!»
Наталія Габчак
Після приєднання ЗакДУ до УжНУ, відповідно до наказу від 17 квітня 2013 року, з ініціативи ректора Ужгородського національного університету Ф. Г. Ващука об’єдналися дві потужні кафедри і була створена нова структурна одиниця — факультет туризму та міжнародних комунікацій. Керівництво підрозділу очікує, що він нараховуватиме понад 400 студентів. Докладніше про його життя ми розпитали в. о. декана факультету, кандидата географічних наук, доцента Наталії Францівни Габчак.
  • 9 липня 2013 року було оприлюднено рейтинг найдорожчих факультетів УжНУ, де ваш підрозділ посів 4 місце. Чи змінилася ситуація на сьогодні?
– Освітній ринок Закарпаття, як і України в цілому, має свою специфіку. Він удосталь насичений фахівцями права та економіки. Моніторинг останніх трьох років і конкурс вступників до вишу довів, що більш перспективним щодо працевлаштування в Карпатському регіоні є фахівець із туризму. А якщо спеціальність має попит, то зрозуміло, що зростатиме ціна оплати за навчання. На Закарпатті, за нашими підрахунками, є 7 різних навчальних закладів і філій, які готують спеціалістів за напрямом підготовки «Туризм» і активно запрошують абітурієнтів здобувати освіту саме в себе. Це, мушу визнати, дуже велика конкуренція, та й оплата за навчання у них значно нижча. На початку вступної кампанії оплата на денну форму навчання у нас становила 9800 гривень. Спілкування з абітурієнтами довело, що чимало з них хотіли б здобувати туристичну освіту. Вона їм подобається, адже вони бачать перспективи. Не влаштовувала лише ціна. Тому на одній із нарад ректор УжНУ Федір Ващук зробив правильний крок назустріч абітурієнту і зменшив оплату не тільки на нашій, а й на інших спеціальностях. На сьогодні вартість навчання за напрямом підготовки «Туризм» становить 7900 грн на денній і 6800 грн на заочній формах.
  • Чи збільшилася кількість заяв після зменшення оплати?
— Однозначно. Проте слід визнати, що з кожним роком спостерігаємо наступну тенденцію: кількість абітурієнтів зменшується. Моніторинг свідчить, що до 2016 року цей процес продовжуватиметься. Це пов’язано, на нашу думку, з трьома основними чинниками: по–перше, зменшенням природного приросту населення; по-друге, можливістю молоді здобути освіту за кордоном, особливо в країнах ближнього зарубіжжя; по–третє, бар’єром для багатьох вступників стали 123 та 140 балів за результати ЗНО. Чимала кількість школярів не набрала необхідних балів, і це є тривожним дзвінком: отже, шкільна освіта не надає якісних знань.
  • Ваше бачення розвитку факультету?
– На сьогодні функціонують три кафедри: туризму, туристичної інфраструктури та сервісу і міжкультурних комунікацій. У корпусі на вулиці Українській, 19, де ми будемо навчатися, є можливість створювати цікаві проекти. У перспективі плануємо відкрити спеціальність готельно–ресторанної та курортної справи. У наших планах — створити міні-ресторанчик (навчальну лабораторію), де б студенти щоденно мали можливість здобувати практичні навички без відриву від навчання: готувати їжу, обслуговувати відвідувачів, засвоювати ази готельно-ресторанної справи. В Україні є чимало навчальних закладів, які мають у своїх структурах готельно-ресторанні комплекси. Плануємо практикувати це і в стінах рідного вишу. На базі гуртожитку можна відкрити декілька готельних номерів. Тому шукаємо кошти, щоб привести це до ладу і сподіваємося на допомогу колег і партнерів, які активно працюють у сфері туризму.
  • Які нововведення чекають на студентів?
— Нині працюємо над новими навчальними планами. До прикладу, на першому курсі є практика, яка називається «Вступ до фаху» — туристично-краєзнавча. Цього року ми радилися з колегами з Волинського та Львівського національних університетів: готуємо відповідні договори про співпрацю для того, щоб мати можливість на певний час орендувати їхні бази для проведення маршрутних студентських практик. Молодь зможе їздити на Шацькі озера, вивчати ландшафти Полісся, лісостепу, вести щоденники, здійснити сходження на найвищі вершини масиву Чорногора, побачити льодовикові озера: Бребенескул та Несамовите. Там є на що подивитися! Прагнемо зробити практику більш серйозною, як-от у нас була в Радянському Союзі. Я її ніколи не забуду, адже вдома майже не бувала: їздила на Камчатку, Байкал, Саяни, Валдайську височину, озеро Селігер. Це чудові спогади!
  • Що відмінного між спудеями радянської доби і студентами нашого часу?
– Раніше молодь дотримувалася одного духу життя. Великої уваги надавала спорту. Фізкультура була рівнозначна навчанню. Згадую ті часи і не уявляю свого життя без спорту. Майже 90 % молоді вели активний спосіб життя: відвідували різноманітні секції, брали участь у змаганнях. Ставлення до цього було значно серйознішим, аніж сьогодні. Пропуск пари з фізкультури був недопустимим. Я сама на той час була кандидатом у майстри спорту з гандболу, грала за львівську «Політехніку» та «Галичанку». Сучасним студентам я б також радила займатися спортом хоча б для себе, для зміцнення свого тіла, сили волі. Вважаю, дуже важливо в нашому університеті підняти престиж фізкультури і спорту. Потрібно це розвивати, бо немає кого в гори вести! Люди на Говерлу не можуть піднятися, не вистачає витривалості, не відкривається друге дихання. Натомість нинішній студент більш комп’ютеризований, інформований звідусіль, у нього є багато можливостей, яких ми свого часу не мали.
  • Чому вступати на туризм варто саме в УжНУ, а не в інші навчальні заклади?
– По-перше, Ужгородський національний університет — це провідний класичний ВНЗ, де є три ліцензовані та акредитовані освітньо-кваліфікаційні рівні: бакалавр, спеціаліст, магістр. По-друге, наші студенти поглиблено вивчають англійську, німецьку, французьку та іспанську мови. Згідно з навчальними планами вони можуть здобути додаткову кваліфікацію «Перекладач». Із першого курсу в нас навчатимуть іноземної мови. З другого — професійної та ділової. Старшокурсники опановують теорію і практику перекладу, тобто наш факультет гарантує знання мови, що забезпечує професійність майбутнього туризмознавця. По-третє, наші студенти проходять стажування не тільки на Закарпатті, а й за кордоном. Кращі з них мають офіційні запрошення на роботу у фірму «Тез-тур». Щороку від’їжджають до Туреччини, Індонезії, США, Греції. Ми підписали договір із російською туристичною фірмою «Глобус», яка в червні набрала ще більше охочих. Це практика-стажування, що дає можливість швидше у майбутньому знайти роботу та працевлаштуватися. Практично з 3 курсу чимало наших студентів уже працевлаштовані, і ми їм у цьому всіляко сприяємо. Співпрацюємо тільки з тими організаціями, які дають нам повну юридичну гарантію безпеки студентів під час практики. Це чудова нагода вдосконалити теоретичні знання. Загалом дотримуємося принципу: «Краще раз побачити на власні очі, ніж сто разів почути на лекціях!».

Андріана Кофель, Олександр Курта,
 студенти відділення журналістики УжНУ



МЦ-інтерв’ю | 26.07.13 | Додав VIP | 847 | 0.0/0
Теги: факультет туризму тп МК

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики

Надія і Віктор Голдовські: Диплом фізфаку УжНУ став визначальним для професійної реалізації в Ізра...

Тарас Ващук: У пошукотворенні себе й України в пісках...

Василь Олійник: «Військової справи наші студенти вчаться від тих, хто бачив війну на власні очі»

Міс УжНУ-2017 Ксенія Бонка: «Треба вірити в себе і свої сили»

Життєва мудрість Івана Сенька: дивитися на світ з гумором і, досягаючи мету, пізнавати щастя

Викладач УжНУ Василь Беликанич розвиває власний книжковий ютуб-канал

Викладач кафедри військової підготовки Микола Гоман — про студентів і життя після війни

На факультеті інформаційних технологій працює викладач з h-індексом 11

Ольга Павляк: «Люблю спорт, у якому перемоги здобуваєш інтелектом»

Іван Король: «Щоб почуватися щасливою, людина має жити по совісті, допомагати іншим»

Богдан Булеца: «Нині маю важливу місію – передати свої знання»

Степан Поп: На найвищих щаблях в університеті має бути духовність – інакше розвитку й об'єктивност...

В’ячеслав Бігун: «Кіно треба робити не заради грошей»

Антон Іванина: баскетбол – те, що надихає, захоплює та хвилює

Петро Трачук: «Запорука успішної держави – у гармонійних, міцних сім’ях»

Четвертокурсниця УжНУ – про навчання в Польщі

Володимир Лазур: «Робиш – мовчи, зробиш – побачать»

Спраглий до подорожей і відданий праці декан, якого робота завжди знаходить сама

У студентській науковій лабораторії на фізфаку потроху вже створюють і роботів

Саня DEER: «Іди – і дійдеш, хочеш – роби»