Вівторок, 16.04.24, 08:36 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

Міжнародна асоціація випускників УжНУ зустрілася з подружжям Голдовських – ініціаторами осередку в Ізраїлі

З ініціативи Міжнародної асоціації випускників 12 липня в УжНУ відбулася зустріч з Надією і Віктором Голдовськими – випускниками фізичного факультету, докторами філософії, які нині проживають в Ізраїлі й успішно реалізувалися професійно. Надія та Віктор були першими з випускників вишу, які нині проживають за кордоном, хто найшвидше відгукнувся на ідею створення осередку Асоціації.

Надія Голдовська

В Ізраїлі Надія працює завідувачем відділу стандартів та частоти Національної фізичної лабораторії, відповідальна за державний стандарт часу і частоти та національну шкалу часу, а також є вченим співробітником Міністерства економіки Ізраїлю, членом Міжнародного комітету часу та частоти. Її чоловік – Віктор – науковий керівник проекту з розробки оптичних блоків квантових стандартів частоти компанії Accu Beat та науковий консультант лабораторії спектроскопії плазми Інституту ім. Вайцмана.

З подружжям Голдовських зустрілися голова Правління Асоціації Олександр Сливка, заступники голови Іван Артьомов і Сергій Устич, директор НДІ засобів аналітичної техніки Йосип Головач, декан фізичного факультету Володимир Лазур, голова первинної профспілкової організації викладачів та співробітників Тамара Суран, голова комітету старійшин Асоціації Іван Чаварга.

 

Модерував зустріч Олександр Сливка, який серед іншого зауважив, що в Міжнародній асоціації випускників виш вбачає значні перспективи. Розповів і про сучасні досягнення УжНУ, у якому сьогодні навчається близько 15 тисяч студентів і працює майже 2,5 тисячі викладачів. А в консолідованому рейтингу держуніверситетів закарпатський виш посідає 20-ту позицію.

Віктор Голдовський

Голдовські неабияк раділи нагоді побувати у рідному виші, й під час розмови з приємністю згадували роки студентства й аспірантури. «Для нас велика честь бути тут. Ми завжди відчували зв’язок з університетом і свого часу намагалися йому допомогти, але тоді це не виходило. УжНУ відомий далеко за межами Закарпаття й України. Певний час я працював в інституті ім. Вайцмана у лабораторії спектроскопії плазми, яка вважається центром цього напряму. Там дуже добре знали УжНУ і його науковців, а мене запросили як їхнього учня», – розповів Віктор Голдовський.

Про створення Міжнародної асоціації випускників подружжя дізналося від свого друга, однокурсника Віктора Голдовського – Йосипа Головача. Він входить до Правління Асоціації й розповів Надії та Віктору про наміри започаткування осередків, налагодження контактів з випускниками з-за кордону.

Володимир Лазур

Голдовські були приємно здивовані сучасними досягненнями факультету, який колись закінчили. Короткий екскурс здобутками цього структурного підрозділу зробив декан Володимир Лазур: «Серед наших випускників – 120 докторів наук і понад 600 кандидатів наук. Із 1800 робіт, які входять до міжнародної наукометричної бази Scopus – 1400 належать фізикам. І це роботи сучасного покоління. Сьогодні важко знайти західну лабораторію, де не було би наших випускників».

У 70-80-х роках, коли Голдовські закінчували навчання в університеті, в аспірантурі зокрема, проректором був Іван Чаварга. Під час зустрічі з випускниками він відзначив, що надзвичайно приємно бачити продовження добрих справ, які були закладені в ті часи. І є впевненість, що контакти, встановлені нині, дадуть ще ліпші результати в майбутньому.

Сергій Устич

Надія Голдовська стала першим членом Ради Міжнародної асоціації випускників із-за кордону, розповів заступник голови Правління Сергій Устич. «Ми недарма назвали асоціацію міжнародною, бо випускники УжНУ – в усьому світі. Сьогодні найперше завдання – віднайти їх, встановити контакти. Тому Надія і Віктор Голдовські – хороший приклад для майбутніх членів Асоціації, бо вони заявили про себе самі й ініціювали створення осередку», – додав він.

Зустріч з подружжям Голдовських стала другим заходом такого типу, ініційованим Асоціацією, зауважив заступник голови Правління Іван Артьомов: «У квітні ми вітали нашого випускника Дезидерія Петнегазі, якому виповнилося 90 років, з ювілеєм, і спеціально до цього підготували видання про нього. А сьогодні з ініціативи Асоціації та безпосередньої участі Йосипа Головача, запросили відомих у наукових колах випускників з Ізраїлю».

Нині Міжнародна асоціація випускників має 8 осередків за кордоном і 8 – на Закарпатті. І це далеко не завершення роботи, а лише її початок, адже випускники УжНУ живуть і працюють у багатьох районах Закарпаття, областях України і країнах світу. Тож усіх, хто пам’ятає і цінує роки в альма-матер, запрошують стати членами Асоціації випускників Ужгородського національного університету.



Наталія Толочко,

фото, відео Віталія Завадяка




Зустрічі | 13.07.17 | Додав Кришінець | 592 | 0.0/0
Теги: Віктор Голдовський, Надія Голдовська, Міжнародна асоціація випускників

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики