П`ятниця, 29.03.24, 14:54 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Спорт

Лірично про спорт, або Як проходила і завершилася VII викладацька Спартакіада
Під час змагань з легкої атлетики

Чи варто говорити це людям, постійно заклопотаним, захеканим чи просто неприступним для сприйняття корисної інформації? Відповідь кожен із нас, мабуть, шукатиме сам.

Чоловіки-призери з легкої атлетики

Про викладацьку спартакіаду я дізналася ще минулого року, бо в рамках однієї з навчальних дисциплін треба було писати про волейбол, в якому на той час не розуміла анічогісінько, анітрішечки, навіть крапелиночку (у принципі, як і в інших видах спорту).

Ніколи не знаєш напевне, чим доведеться займатися завтра. Особливо актуально це для професії журналіста. Тож коли вперше довелося піти висвітлювати перебіг одного з видів спартакіади – настільний теніс, – охопила паніка, геть розгубилася, не знала, з чого починати.

Нині впевнено можу стверджувати, що спартакіада – одна з яскравих сторінок мого життя: завдяки їй пережила масу позитивних емоцій. Переконалася ще в одному: кожен факультет – окреме унікальне суспільство, родина, сім’я, де панує взаємодопомога, підтримка й тепло. Пригадую слова судді з плавання й бадмінтону Шандора Ковача: «Спартакіада створена для того, аби викладачі відпочили, відвернули трохи свою увагу з навчальної і наукової сфер, познайомилися, поспілкувалися, подружилися».

Нагородження переможців у бадмінтоні

Сумніваєтеся? Тоді шкода, що вас там не було. Не обов’язково брати участь у перегонах чи поєдинках, проте ніколи не забути того адреналіну, тих пекучих емоційних хвиль, коли вболіваєш, того крику і зірваного голосу, коли намагаєшся сказати: «Ну! Давайте, грайте, вперед!» Коли перехоплює дух від усвідомлення, що немає жодних бар’єрів, перешкод, офіціозу, коли ти – свій серед своїх.

Стомлена й знервована за весь день, під вечір геть без настрою, приходила туди й не могла стримувати сміху, бо хтось кумедно впав, стрибнув, сказав. Мене завжди там радо зустрічали. Добре було й від того, що моя усмішка когось підбадьорила, надихнула на боротьбу і перемогу.

Без спорту неможливо зрозуміти, що таке жага до перемоги, ейфорія від оголошення результатів, процес нагородження... Чого лише вартує написане на грамоті твоє ім’я та прізвище, а біля них позначка «I місце».

Спільними зусиллями в університеті провели 9 видів VII Спартакіади викладачів та співробітників УжНУ: змагалися в шахи, шашки, настільний теніс, плавання, волейбол, баскетбол, міні-футбол, бадмінтон, легка атлетика й окремо сімейні старти. Кожен з них є оригінальним та унікальним видом спорту.

Фізики – переможці в усіх ігрових видах

Не можу стриматися, але скажу, що фанатію від баскетболу (це помітили майже всі), а тепер ще й від бадмінтону. Вразило, коли молоді й сильні фізики вигравали змагання тричі поспіль – з волейболу, баскетболу та міні-футболу. Після останньої перемоги на думку спадав заголовок наступного матеріалу. Він, до прикладу, міг бути таким: «Як думаєте, хто переміг у цьому виді спартакіади?»

Оскільки це підсумковий матеріал за результатами університетської спартакіади, то маю назвати загальнокомандні результати. Отже, підрозділи в остаточній таблиці розмістилися так:

 1-е місце – хімічний

 9-е – математичний

 2-е – фізичний

 10-е – філологічний

 3-є – юридичний

 11-е – стоматологічний

 4-е – історичний

 12-е – медичний

 5-е – географічний

 13-е – ІПОДП

 6-е – коледж

 14-е – ФСН

 7-е – Інститут економіки та МВ

 15-е – факультет інформаційних технологій

 8-е – факультет туризму та МК

 16-е – біологічний


Тамара Суран
Своїми враженнями поділилася Тамара Суран, голова профспілкової організації викладачів і співробітників УжНУ: «Завершилася 7-а викладацька спартакіада. Тішить, що з кожним роком більшає не тільки видів спорту, але й команд-учасниць. Цьогоріч є факультети, які об’єднали свої зусилля й виступили як збірні команди. Надзвичайно цікавими завжди є масові види спорту, в яких одночасно бере участь багато людей, до прикладу, волейбол, баскетбол, футбол. Знаєте, не так важливо, хто яке місце посяде, а те, що брали участь. Проте мушу зауважити, що всі факультети дуже ретельно перевіряли результати й стежили за ходом змагань. Хотілося б наголосити на тому, що панувало неймовірне старання, бажання позмагатися й дістати від цього всього задоволення. Люди хочуть бути здоровими, енергійними, бадьорими, а це не може не радувати. Зауважу, що великі молодці – спортсмени філологічного факультету. Якщо на зорі спартакіади вони не завжди й не в всіх видах могли брати участь, то тепер простежується їхня активність, хороші результати й призові місця. Навіть у переважно жіночому колективі, на відміну від фізичного факультету, де в колективі більшість чоловіків, колеги змогли зібрати команду й гідно змагатися».

Михайло Онисько
Капітан команди-переможниці Михайло Онисько, завідувач кафедри органічної хімії, каже: «Найважче нам, звичайно, давалися ті види спорту, в яких ми посідали призових місць, а це шахи, волейбол, трішки не вистачило в легкій атлетиці. Нелегко було в ігрових видах, бо вік дається взнаки. Наш колектив бере участь у змаганнях протягом всіх років, ми старші, скажімо, як порівняти з фізиками. Цьогоріч загальній перемозі посприяли насамперед індивідуальні види, такі як плавання, бадмінтон. Секрет успіху – нестримне прагнення боротися, трохи майстерності, але насамперед велике бажання. Коли минула третина спартакіади, ми дізналися, що змагаємося за перемогу в загальному рейтингу, – всіх загорілися очі й відкрилося друге дихання. Ми поступово йшли до мети й таки виграли.

Не бачили ми цього року серед суперників представників кафедри фізичного виховання. Вони є професіоналами, тому дехто каже, що не варто їм брати участь у спартакіад. Але думаю, що треба для підтримки суперництва й конкуренції – аби ніхто не розслаблявся. Маю одне побажання до всіх – тягнутися, старатися й обов’язково брати участь. Шукайте людей на факультетах, стимулюйте, мотивуйте, створюйте команду».

Василь Шароді

Василь Шароді, заступник головного судді змагань, коментує: «Було важко розпочинати змагання у зв’язку з подіями, що відбуваються в Україні. Проте, незважаючи на всілякі негаразди та проблеми, вдалося стартувати: ми провели всі види і вчасно завершили спартакіаду. Гадаю, наступного року все також удасться, змагання пройдуть вдало, навіть краще, ніж ці. Бажаю всім тренуватися, дивитися на життя тільки оптимістично, бути загартованими, спілкуватися й дружити, викладачам – підтримувати зв'язок зі спартакіадними друзями. Окремо хочу подякувати працівникам Медіацентру, які виконали величезну роботу, висвітлюючи перипетії змагань».

Що ж, усе має свій початок і кінець. Нетерпляче чекаємо нагородження переможців і наступної спартакіади. Маю сказати, що моє ставлення до спорту суттєво змінилося, з’явилися позитивні стимули, чого кожному бажаю. Бережіть себе, бо ви того варті. І будьте здорові!

_x_PS1 Прикро, коли про здоров’я згадуємо, лише як щось кольне в боці, заниє чи дошкулить, заважаючи спати. Шкода, що фізична форма, тонус, енергія, профілактика хвороб, а отже, тренування, для багатьох залишаються тільки словами. Ціну цих слів добре знають спортсмени і лікарі: перші виснажливо тренуються, другі постійно наголошують на важливості спорту й рекомендують ним займатися._x_PS2 http://mediacenter.uz.ua/live/2014/05/75VIIsport/zabig-choloviki.jpg_x_PS3 Під час змагань з легкої атлетики_x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Оксана Пітра_x_PS11 для Медіацентру УжНУ_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Оксана Пітра

для Медіацентру УжНУ




Спорт | 28.05.14 | Додав Шумицька | 1067 | 0.0/0

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]