П`ятниця, 29.03.24, 14:28 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » У ногу з часом

Кращі конституціоналісти України обговорили в УжНУ зміни до Основного Закону

Громадське обговорення обсягу та змісту змін до Конституції України у сфері прав людини відбулося в УжНУ 10 червня. У приміщенні вишу зібралися відомі теоретики у галузі конституційного права, судді, представники прокуратури, науковці, юристи, активісти громадських організацій.

Обговорення організувала робоча група з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина Конституційної комісії за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

Михайло Баймуратов
Серед членів Конституційної комісії та науковців, які приїхали до Ужгорода на обговорення, були д.ю.н., завідувач кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права Маріупольського державного університету, професор, член Конституційної комісії Михайло Баймуратов, к.ю.н., професор, ректор Київського університету права НАН України Юрій Бошицький, д.ю.н., завідувач кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член-кореспондент Національної академії правових наук України, професор, член Конституційної комісії
Михайло Буроменський
Михайло Буроменський, д.ю.н. професор міжнародного права, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, Заступник голови Конституційної комісії, голова Робочої групи з питань прав, свобод та обов`язків людини і громадянина Володимир Буткевич, д.ю.н, професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Конституційної комісії Олег Марцеляк, к.ю.н., доцент, викладач кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член Конституційної комісії Всеволод Речицький, народний депутат України, член Конституційної комісії Юрій Чижмарь.

Дуже важливо грамотно сформулювати статті Конституції, бо сьогодні в ній чимало гасел

Володимир Смоланка

Учасників засідання привітав ректор УжНУ Володимир Смоланка, який зазначив, що проведення таких обговорень – велика честь для вишу.

До цього часу обговорення змін до Конституції відбувалися в закритих приміщеннях, але на цей раз комісія вирішила, що в підготовці законопроекту про народ потрібно йти до народу. Тож обрали для себе спочатку найбільш відомі університетські центри, серед яких і УжНУ, де вже є досвід правотворчої діяльності, зауважив під час відкриття голова Робочої групи з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина Володимир Буткевич.

«Наше завдання у таких зустрічах – не висловлювати своє амбітне бачення, якою ми хочемо бачити Конституцію, а послухати ваші пропозиції. Ми залишаємо свої координати, щоб всі охочі могли надсилати нам свої проекти, пропозиції щодо змін», – розповів голова Робочої групи і попросив присутніх уважно переглянути запропоновані зміни й висловлювати свої рекомендації. При внесенні змін також потрібно враховувати процеси децентралізації в Україні, що зумовлюють певні корективи у роботі.

Володимир Буткевич
Нині у законодавстві зовсім не розроблена умова індивідуальних і колективних прав. Це стосується, зокрема, і прав національних меншин, що особливо актуально для Закарпаття. Не продумано механізм, зокрема, права на освіту для нацменшин. Тож Володимир Буткевич пропонує дати своєрідну автономію у цьому питанні. До прикладу, якщо в УжНУ викладають угорською мовою, то треба офіційно надати університету таку можливість – спеціалізацію, і держава повинна матеріально допомагати у цьому. Також дуже важливо грамотно сформулювати статті Конституції, бо сьогодні в ній чимало гасел.

Михайло Савчин
«Закон має визначати певні повноваження органів влади. По суті, лише на цій підставі орган влади буде вживати певних заходів. Щодо індивідуальних, колективних прав, я подав свої зауваження про права нацменшин. Також підтримую зміни до прав споживачів, хоча сьогодні це питання політизується. Пропоную визначити у Конституції принцип свободи, при цьому зберегти сутність основного права», – зазначив під час обговорення доктор юридичних наук, професор УжНУ, радник Голови Конституційного Суду України (2008-2010) Михайло Савчин.

Сьогодні перелік прав постійно розширяється. До прикладу, актуалізується питання легалізації одностатевих шлюбів, сурогатного материнства, штучного запліднення тощо, вважають конституціоналісти.

Якщо в людини є право, то норма повинна бути сформульована так, щоб суд міг взяти з нього механізм реалізації, переконана суддя апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош.

Права людини тримаються на конституційному визнанні, створенні ефективного механізму реалізації і захисту, а також правосвідомості людей. Хочеться, щоб обговорення стосувалося моментів, які потребують опрацювання, зазначив д.ю.н, професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Конституційної комісії Олег Марцеляк.

Соцопитування показує, що закарпатці проти узаконення Конституцією одностатевих шлюбів та евтаназії

Юрій Бисага

Під час першої частини обговорення виступив і доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету УжНУ, заслужений юрист України Юрій Бисага. Він зазначив, що Закарпаття – це своєрідна система прав людини, яка має свої традиції. Закарпатська школа конституціоналістів вже має чимало напрацювань, зокрема, підручників, які стосуються прав людини, а також міждержавне видання для наукових публікацій.

Оскільки Конституція повинна слугувати народу, Юрій Бисага вирішив передусім запитати його думку. Перед громадськими обговореннями він провів коротке соцопитування – голос народу висловлено у 10 запитаннях, відповідь на які дали 100 осіб. Серед результатів опитування такі:

Ставлення до одностатевих шлюбів – категорично «ні».
Евтаназія – 99 % категорично проти.
Чи вірите у справедливе правосуддя? – 75 % вірять завтра.
Що вважаєте у правах людини найважливішим? – право на життя і механізм реалізації цих прав.
Щодо прав релігійних общин (Закарпаття на 85 % віруючі) – професор отримав негативні відгуки щодо узаконення нетрадиційних вірувань, які розламують державну сутність.
Чи виправдає ваші очікування чергове вдосконалення Конституції? – більшість відповідає «ні».
Якому інституту держави і суспільства ви довіряєте? – народ і церква.
Чи вірите ви у позитивний феномен держави і права? – 100 % так.
Що чекають від тих, хто напрацьовує зміни до Конституції? – мудрості, патріотизму, максимальної віддача інтелекту.


«Руська правда», а не Венеціанська комісія повинні бути орієнтиром при змінах до Конституції, вважає Юрій Бисага. Він переконаний, що сьогодні відбувається профанація українського духу за допомогою фільмів, ЗМІ, телепрограм тощо. Також професор наголосив на важливості напрацювань робочої групи, до яких вже додали свої пропозиції і закарпатці.

Відтак Ужгород став черговим містом, де відбулися обговорення змін до Конституції. Наразі триває етап опрацювання рекомендацій і вироблення спільних законопроектів, які слугуватимуть для захисту прав і свобод громадян України.

Наталія Каралкіна




У ногу з часом | 11.06.15 | Додав Шумицька | 1501 | 5.0/1
Теги: конституціоналісти, юристи, громадське обговорення, юрфак

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

1
avatar
1 mikondor \ IP: 78.111.187.228 • 07:33, 09.09.15
Чи варто змінювати Конституцію України в умовах війни? Мене особливо цікавить думка правознавців.
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики