Четвер, 25.04.24, 09:52 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

Конференція трудового колективу університету: УжНУ має нову Вчену раду, Статут і перспективи на статус дослідницького
Президія Конференції трудового колективу УжНУ
Учора, 10 жовтня, в залі засідань Вченої ради УжНУ працювала Конференція трудового колективу Ужгородського національного університету. На засіданні зібралося понад 250 делегатів із 300. Гостею заходу стала Маріанна Кляп, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА.

Делегати Конференції зібралися, аби заслухати звіт ректора про виконану роботу, обрати представників структурних підрозділів університету до складу Вченої ради УжНУ, схвалити Статут університету в новій редакції, затвердити правила внутрішнього розпорядку вишу, а також розглянути символіку ВНЗ.

Розпочали з відзначення найактивніших працівників
Розпочали засідання із найприємнішого – відзначення грамотами Закарпатської обласної державної адміністрації та самого Ужгородського національного університету. Нагородили активних працівників вишу, які впродовж року доклали чимало зусиль для поліпшення його роботи.

Звітує ректор УжНУ Федір Ващук
Відтак, за порядком денним, слово надали ректору УжНУ Федору Ващуку. Він розповів про основні досягнення вишу за останній навчальний рік, окреслив проблеми й перспективи. За звітний період було зроблено надзвичайно багато і в різних напрямках, зокрема:
  • у рази збільшено комп’ютерне забезпечення;
  • суттєво зменшено витрати на оплату газу в опалювальний період – майже вдвічі;
  • врегульовано співвідношення обсягу навчальної роботи викладачів відповідно до контингенту студентів; востаннє ці показники були дотримані у 2009–2010 навчальному році, і тільки тепер вдалося повернутися до норми;
  • серйозно поповнено фонди бібліотеки вишу, передусім завдяки електронним виданням, яких донедавна було дуже мало;
  • кількість поданих заяв на вступ до Ужгородського національного університету зросла вдвічі: із торішніх 9 657 до цьогорічних 18 526. Якщо врахувати навіть факт приєдання ЗакДУ, то сума заяв не мала б перевищити 15 тисяч. Тож це ще один показник продуктивної роботи вишу.
Крім того, за результатами звітності МОН України, УжНУ посідає третє місце за ліцензійною та патентною роботою серед усіх вишів країни, та п’яте місце серед класичних національних університетів за кількістю публікацій у міжнародних виданнях у співвідношенні до кількості наукових працівників.

«Університет повинен сприяти всебічній реалізації студентів, – впевнений Федір Григорійович. – Сучасний ринок праці вимагає від випускника не лише глибоких теоретичних знань, а й здатності самостійно застосовувати їх у різних непередбачуваних життєвих ситуаціях». Серед пріоритетних напрямків майбутньої роботи ректор визначив поглиблене вивчення іноземних мов, якісне засвоєння інформаційних технологій та інтенсивні різнорівневі міжнародні зв’язки».

До публічного обговорення звіту ректора долучилися Микола Палінчак, директор інституту економіки та міжнародних відносин, Василь Русин, завідувач кафедри хірургічних хвороб медичного факультету, Володимир Лазур, декан фізичного факультету, Наталія Габчак, в. о. декана факультету туризму та міжнародних комунікацій, Іван Рогач, директор інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, та Андріана Завадяк, голова профкому студентів УжНУ. Кожен із них розповів про успіхи очолюваних підрозділів і запропонував схвалити звіт ректора та визнати його роботу задовільною.

Відтак Конференція затвердила склад нової Вченої ради університету.

Делегати Конференції трудового колективу УжНУ
Важливим моментом було схвалення нової редакції Статуту ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Після приєднання ЗакДУ цей документ не змінювався, а потреба в цьому очевидна. З найсуттєвіших змін: по-перше, вказано, що Ужгородський національний є правонаступником Закарпатського державного університету. Введено також пункт про історичну спадкоємність університетом традицій вищої освіти в краї від колегії, заснованої на початку XVІІ ст. По-друге, було вилучено розділ про співпрацю з вишем Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, оскільки ця співпраця відбувається відповідно до вимог чинного законодавства. По-третє, важливо було вирішити питання про те, хто виконує обов’язки ректора за його відсутності (позаяк в УжНУ немає посади першого проректора). Після обговорення дійшли висновку, що заступником ректора у такому разі може бути проректор з наукової або науково-педагогічної роботи.

Делегати висловили кілька слушних зауважень до окремих положень документа, які будуть ураховані в його остаточному варіанті. Повну версію Статуту УжНУ у новій редакції можна переглянути тут.

Після цього делегати розглянули й затвердили правила внутрішнього розпорядку УжНУ.

Леся Поліха представляє проект герба
Останнім важливим моментом засідання став розгляд символіки Ужгородського національного університету. Проект нового герба вишу було представлено вже вдруге – першого разу його розробкою займався геральдист Олександр Попович, тепер – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри журналістики Леся Поліха.

Відео каналу «Тиса-1»
Авторка докладно розглянула кожен з елементів майбутнього герба, вмотивовуючи його доцільність. Проте, оскільки створення такого важливого іміджевого атрибуту вишу потребує набагато більше часу, герб УжНУ наразі ще не затвердили, рекомендувавши доопрацювати окремі деталі. Делегати підтримали пропозицію ректора доручити затвердження головного символа УжНУ Вченій раді, натомість схвалили емблему університету.

На цьому Конференція трудового колективу УжНУ завершила свою роботу.


Ірина Левіна,

відео – Роберт Папп



Актуально | 11.10.13 | Додав Путpашик | 1713 | 5.0/3

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]