Четвер, 25.04.24, 09:15 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Зустрічі

Хоч гармати й говорять, музи не мовчать: в Ужгороді дебютували троє молодих поетів
Учасники клубу лтіературних дебютів

У міжнародний день книги, 23 квітня, в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка відбулося весняне засідання клубу літературних дебютів «Нові імена».

Олександра Данченко
Бібліотека переконала, що хоч гармати й говорять, але музи не мовчать, і відкрила загалу ще трьох молодих творчих людей – одинадцятикласницю з Мукачева Олександру Данченко, колишнього студента філфаку, а нині людину в творчих пошуках Михайла Малюка та невгамовного, творчого стоматолога, музиканта і поета Мирослава Гончарука-Хомина.

Модератор літературного вечора бібліотекар Оксана Шляхта образно назвала молодих поетів представниками покоління двадцятих, які цікавляться мистецтвом, активно розвиваються.

Першою свою творчість представила юна Олександра Данченко. Її вірші оптимістичні, світлі, глибокі, з оригінальною образністю: «Щастя живе у безпардонності світу», «Прокидатись від звуків трембіти, а не градів»… Цілеспрямована дівчина вже видала дві збірочки і продовжує розвиватися далі, ставить перед собою нову мету й наполегливо йде до неї.

Михайло Малюк
Михайло Малюк із творчої сім’ї фотохудожника з веселого села Баранинці пише вірші вже близько трьох років. Хлопець вважає себе досить веселою людиною, проте вірші пише не жартівливі. За словами бібліотекарів, які ознайомлювалися з творчістю молоді під час відбору на дебютний вечір, свіжі вірші хлопця стали інакшими, глибшими. Михайло Малюк продекламував кілька власних поезій філософського та медитативного характеру, у яких нерідко звучали біблійні образи та мотиви. Сам юнак вважає себе правдолюбом, надихається творчістю Юрія Іздрика, Йосипа Бродського.

Справжньою несподіванкою і відкриттям для слухачів бібліотеки став стоматолог-аспірант Мирослав Гончарук-Хомин, який активно займається наукою, практикою, а також захоплюється музикою і пише вірші. На питання слухачів, як усе встигає, відповідає жартівливо, мовляв, нічого не встигає. І додає: «Якщо ви зайняті своїм ділом, часу вистачить на все».

Мирослав Гончарук-Хомин
Хлопець має вже чотири самвидавні книги, перші три з яких називає графоманськими. До четвертої – «Поліетиленові імена» (2014) – підійшов більш серйозно і вже не соромиться її. Юнак розповідає, що починав писати вірші у шістнадцять років, проте невдовзі закинув, а відновив писання, коли з’явилися вже більш чи менш дорослі думки. Мирослав вперше виступає в бібліотеці, проте нерідко влаштовує творчі музично-поетичні вечірки разом із своїми друзями з багатьох міст України. Порадував спраглу поезії аудиторію ритмічними віршами та грою на гітарі.

Томаш Деяк, який прийшов підтримати друга, стверджує, що Мирослав сповнений поетичної творчої енергії, а також переконаний, що про Мирослава Гончарука-Хомина ми ще неодноразово почуємо.

Олександра Ігнатович
Традиційно на вечорі літературних дебютів лунають і думки фахівців про почуті тексти. Літературознавець Олександра Ігнатович стверджує, що молодь має оригінальне світобачення, а в текстах проступають і ноти сучасного світу, і біблійні образи. Пані Олександрі атмосфера вечора нагадала любов і мир «Бітлз».

Голова крайової організації Спілки письменників України Василь Густі, пригадуючи свою молодість, стверджує, що поезія була, є і буде. В усіх трьох дебютантах письменник бачить справжніх поетів. Олександру Данченко та її творчість порівняв із кошиком, наповненим пелюстками ніжного весняного квіту. Пан Василь переконаний, що юний талант дає рецепт щастя людям: кохайте світ просто так.

Василь Густі
«У текстах Михайла Малюка відчувається, що хлопець пережив і осмислив те, про що пише. Він – особистість, яку життя вже трохи покришило», – стверджує письменник. – А Мирослав – готовий поет, незалежний, який нікого не боїться».

Василь Густі підказує дебютантам, що над текстами варто технічно працювати, розвиватися, проте найголовніші порадники – вони самі. Письменник переконаний, що від творчості ця молодь вже не відійде, бо «вони невиліковно хворі літературою».

Після презентації слухачі активно розпитували дебютантів про їхнє життя, бачення світу, долі поезії в майбутньому, творчі плани. А на завершення на згадку про літературний дебют присутні маститі письменники зробили спільне фото з молодими поетами.

Іванка Когутич




Зустрічі | 25.04.15 | Додав Шумицька | 903 | 0.0/0
Теги: дебют, Молоді поети

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики