П`ятниця, 29.03.24, 13:17 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » З минулого – в майбутнє

«Ісус народився і в яслах лежить. Хай витягне ручку й ваш дім благословить!»

Різдвяні свята нині вже в останній своїй фазі – Богоявленській. Цьогоріч вони видалися не надто веселими: в людських серцях неспокій і біль за долю власної країни. Тому всіма силами прагнемо до духовного, до того, що дасть сили вистояти. А сила наша − у нашій автентичності. Підтвердженням цього став фестиваль «Коляди у старому селі», що відбувся в Ужгороді цими вихідними.

П’ятий рік поспіль на території Закарпатського музею народної архітектури та побуту проходить обласний фестиваль коляди. Участь у ньому взяли участь 22 колядницькі колективи, які представили практично всі райони Закарпатської області. Кожен мав індивідуальну програму, тобто виконував ті колядки, щедрівки, які співають у межах того чи іншого району.

Василь Губаль
Фестиваль розпочався з привітальних слів губернатора області Василя Губаля та голови Закарпатської ОДА Володимира Чубірка. Далі виступив Закарпатський заслужений академічний народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук, який виконував не лише колядки, а й різдвяні пісні. Пані Наталя розповідає, що вони кожного року беруть участь у цьому святі й вважають його одним із найгарніших на Закарпатті: «Цей фестиваль об’єднує людей. Він допомагає усвідомити свою самобутність і передати це знання нащадкам. Добре, що сюди приходять з дітьми, бо так вони вчаться своєму, рідному. Через пісню пізнають власне коріння. Для сьогоднішнього виступу ми спеціально підготували нові колядки, які співаються на Водохреща. Вони більш світського характеру, ніж релігійного».

Побачили глядачі фестивалю і різдвяні містерії у виконанні колективів Міжгірського та Мукачівського районів, а також вихованців гуртка «Театральна абетка», який функціонує у ЗОШ №6 м.Ужгорода. Театралізовані дійства вищезгаданих учасників показали людям біблійну історію, коли пастухи почули благу вість, побачили ангелів, які її принесли, й Святе сімейство з новонародженим Ісусом.

Зі стародавніми колядками виступили колективи Бороняви «Надвечір’я» та «Коляда» Воловецького району. Як зазначає солістка «Коляди» Надія Роман, такі заходи дозволяють уберегти від забуття мало відомі загалу колядки: «Так ми зберігаємо традиції і прославляємо Христа у своїх піснях. Зима взагалі унікальна пора року, бо цієї пори відзначаємо дуже значимі для християн свята. Не визначено, коли саме народився Христос, але він повинен народжуватися у наших душах, серцях постійно. І сьогодні треба вінчувати, бажаючи миру, добра всій Україні. Колядка дає сили, піднімає дух. Це наше з діда-прадіда. Віримо, що переможемо завдяки Богу й силі, яку передали предки».

Оскільки Закарпаття є поліетнічним краєм, то колективи деяких районів представляли різдвяні культурні традиції нацменшин, які в них проживають. Так, колектив «Промені сонця» представляв Затисянський кут − частину Виноградівщини, де проживає угорське населення, яке вповні зберегло свої національні традиції і звичаї. Валентина Горнецькі, спеціаліст сектору туризму та транскордонного співробітництва Виноградівської РДА, розповідає, що їхній район є багатонаціональним, культурно розмаїтим, тому часто жителі навіть сусідніх сіл не знають традицій одне одного, тоді що й казати про область: «Такі фестивалі дуже важливі, бо ми знайомимося з етнічною культурою свого сусіда, обмінюємося традиціями. Та головне − не даємо забути духовну культурну спадщину своїх предків. Саме у ній наше коріння».

Нижньоапшанський дитячий фольклорний колектив «Апшиця» на фестивалі представляв румунів Тячівщини. Вони розважали глядачів румунськими колядками. Керівник «Апшиці» Влада Лучана каже, що дітям дуже подобається брати участь у таких дійствах: «Добре, що діти охоче вчаться, адже вони носії своєї культури і мають її зберегти, розвивати далі. А такі заходи дуже сприяють цьому. Етніка − наше джерело, з якого ми починаємося. Інше все матеріальне, а це вічне».

Особливістю фестивалю «Коляди у старому селі» є те, що після виступу кожен колектив «заселяється» у хату того району, який він представляє. Там накривають стіл: можна побачити й покуштувати традиційні угорські, румунські, русинські різдвяні страви, а також випити з ґаздами хижі. У хатах колядують. Всі охочі могли поспівати з колядниками, поспілкуватися, сфотографуватися.

Не забули організатори свята і про благодійність. На території музею діяла безпрограшна лотерея: гості фестивалю за десять гривень могли отримати якийсь подарунок. Кошти передали на придбання тепловізора для закарпатських воїнів. Узагалі, це, напевно, перший фестиваль, на якому так багато говорили про війну. Майже кожен учасник заходу зі сцени бажав українцям насамперед миру й наголошував на тому, що лише повернувшись до свого першоджерела, зможемо зміцніти й перемогти.

Юлія Маркулич
Свято коляди цього року відвідало чимало людей. Приходили сім’ями, з маленькими дітками, було багато молоді. Працівники музею кажуть, що це не випадково, бо останнім часом цікавість людей до своєї культури дуже зросла. Закарпатці почали тягнутися до свого коріння, хочуть знати власну історію. Підтверджує цю думку і студентка УжНУ Юлія Маркулич: «Мені цікаво побачити культурне розмаїття свого краю. Вражають костюми, манера виконання колядок, яка у кожного району своя. І дуже добре, що тут колядують різними мовами. Так ми об’єднуємося. Разом зберігаємо традиції, пізнаємо історію Закарпаття».

Обласний фестиваль «Коляди у старому селі» практично завершує цикл різдвяних свят. Попереду знову метушливі будні, які так хочеться почати словами одного з колядників: «Ісус народився і в яслах лежить. Хай витягне ручку й ваш дім благословить!». Миру і Божої благодаті всім нам!

Галина Кришінець




З минулого – в майбутнє | 19.01.15 | Додав Шумицька | 1361 | 5.0/1
Теги: фестиваль, коляда

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики