П`ятниця, 29.03.24, 09:11 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Доцент кафедри історії України УжНУ взяв участь у Міжнародній науковій конференції в Чернігові
Виступає доцент кафедри історії України УжНУ Юрій Данилець

У міжнародній конференції взяло участь близько 80 науковців з різних країн світу. Свої доповіді представили вчені з 17 країн світу: Болгарії, Великобританії, Греції, Італії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, США, України, Франції, Хорватії. Крім того, на форумі передбачили й заочну форму участі, завдяки чому понад три десятки науковців теж змогли представити свої стендові доповіді.

Під час відкриття наукового форуму

На відкритті конференції було зачитано привітання до учасників від імені почесного голови Міжнародного товариства «Друзі Афону» («Friends of Mount Athos», Великобританія), принца Уельського Чарльза, та від імені президента Міжнародного товариства «Друзі Афону» митрополита Калліста (Уера) Діоклейского. Зачитав привітання представник Міжнародного товариства «Друзі Афону», магістр мистецтв (Кембридж), доктор філософії (MA (Cantab), PhD), член університету Вінчестера (Research Fellow, University of Winchester) Ніколас Феннелл.

У роботі конференції взяв участь і представник Ужгородського університету  кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України УжНУ Юрій Данилець. Наш науковець представив на обговорення доповідь на тему: «Духовний вплив Святої гори Афон на відродження та становлення православ’я на Закарпатті (ХХ ст.)».

На пленарному засіданні презентували останні видавничі проекти Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря, присвячені 1000-річчю давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Презентацію провів завідувач архіву, бібліотеки і музею Свято-Пантелеймонівського монастиря отець Єрмолай (Чежия). Зокрема, він представив присутнім видані монастирем книги:

1) «Каталог слов'яно-руських рукописів», що зберігаються в архіві та бібліотеці Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря;

2) «Афонський період життя архієпископа Василія (Кривошеїна) в документах» (містить досі не публіковані архівні матеріали з особистого архівного фонду архієпископа);

3) «Духовна спадщина афонського старця Ієроніма (Соломенцова)» (містить ще не публіковані щоденникові записи, листи, настанови, які зберігаються в архіві Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря).

Під час конференції

Учасники конференції працювали у вісьмох секціях: Афонські традиції в культурі та мистецтві; Афон за межами Афону: зв'язок Святої Гори з православною ойкуменою; Афон у житті та історії чернецтва; Вплив Афону на писемність і літературний процес; Життя і творчість преп. Паїсія Величковського; Афон в історії України; Афон в богослов'ї та філософії; Традиції паломництва на Афон.

Ініціатором конференції виступив Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні спільно з Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т.Г. Шевченка і Афонським інформаційним порталом «Afonit.Info». Серед співорганізаторів конференції – Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Кафедра ЮНЕСКО з компаративних досліджень духовних традицій, специфіки їх культур і міжрелігійного діалогу, Центр візантійської історії та цивілізації, Коллеж де Франс (Париж, Франція), Міжнародне товариство «Друзі Афону» («Friends of Mount Athos», Оксфорд, Великобританія), Асоціація «Insieme per Athos» («Разом заради Афону», Італія), Науково-дослідний центр вивчення історії релігії та Церкви імені архієпископа Лазаря Барановича (Чернігів, Україна), Богословсько-історичний науково-дослідний центр (Мукачево, Україна).

Програма конференції

За словами організаторів, конференція стала майданчиком для обміну досвідом, системного й різнобічного обговорення, вивчення та популяризації спадщини, історії й ролі впливу Афону на розвиток духовності, культури, філософії, мистецтва і літератури народів Центрально-Східної Європи.

З повною програмою міжнародної наукової конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв'язків», переліком учасників та доповідей можна ознайомитися за покликанням.

_x_PS1 28–29 листопада 2014 р. в місті Чернігові відбулася міжнародна наукова конференція «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв'язків», присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчю смерті преподобного Паїсія Величковського. _x_PS2 _x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 /live/2014/12/08history/slajder.jpg_x_PS6 Виступає доцент кафедри історії України УжНУ Юрій Данилець_x_PS7 320_x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 За матеріалами сайту Русский Афон_x_PS11 _x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

За матеріалами сайту Русский Афон




Наукові форуми | 03.12.14 | Додав VIP | 1117 | 5.0/2
Теги: істфак, міжнародна конференція

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю