Четвер, 28.03.24, 14:28 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Вийшли друком вибрані матеріали з наукового доробку вченого-мовознавця Михайла Сюська
09.10.14, 07:39

«Питання сучасної української літературної та живорозмовної мови»: вийшла друком монографія Михайла Сюська, присвячена світлій пам’яті незабутнього вчителя – Йосипа Дзендзелівського

Сюсько М. І. Питання сучасної української літературної та живорозмовної мови: Вибране. Монографія. – Ужгород: Ґражда, 2014. – 624 с.

До пропонованого видання увійшли вибрані матеріали з наукового доробку відомого вченого-мовознавця Михайла Сюська.

У перших двох частинах подано матеріали, що стосуються діалектної морфології та всього комплексу ономастичної проблематики. Більшість праць базується на фактах саме українського живорозмовного мовлення не тільки Закарпаття, але й карпатоукраїнського ареалу взагалі, де у зв’язку з відомими в минулому причинами (колонізаційні рухи, регіонально-міграційні процеси, етнічно-етнографічні взаємовпливи тощо) склалася багата й розгалужена мовна система (системи).

Підпис

Окремо представлені матеріали про українських мовознавців, культурно-освітніх та інших діячів краю, чиї погляди на нашу історію та мову в непоодиноких випадках ще донедавна оголошувалися ідейно шкідливими або й взагалі заборонялися (А.Волошин, В.Ґренджа-Донський, Зореслав, І.Панькевич та інші).

Вибране містить також інформацію про автора видання (енциклопедичні дані, журнально-газетні статті, різні задокументовані свідчення тощо), що дасть читачеві уявлення як про нього самого, про коло його наукових зацікавлень, так і про його стосунки з іншими людьми, ставлення й оцінку певних подій, явищ культурно-освітнього життя тощо.

Оформлення наукового апарату відібраних для передруку публікацій з технічних міркувань залишені у тому вигляді, що був чинним на момент їх першої появи в друкованих джерелах.

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 842 | Додав: Шумицька | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу