Середа, 24.04.24, 07:11 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Побачило світ спільне наукове видання греко-католицького теологічного факультету Пряшівського університету й істфаку УжНУ
18.11.16, 23:39

Історичний факультет успішно реалізує Угоду про співпрацю із закордонними партнерами
Нещодавно побачило світ спільне наукове видання греко-католицького теологічного факультету Пряшівського університету в Пряшеві та історичного факультету Ужгородського національного університету. Мова йде про двотомний збірник наукових праць, що з’явився у відомому серійному виданні словацьких колег «Греко-католицька церква на Словаччині у світлі ювілею IV». Названі навчально-наукові інституції двох вишів Словаччини і України стали співвидавцями першої частини збірника.

Як випливає із вступного слова редактора видання доцента Ярослава Цораніча (doc. PhDr. Jaroslav Coranič, PhD, editor) до наукового збірника ввійшли матеріали виступів презентовані на організованій Кафедрою історичних наук Греко-католицького теологічного факультету Пряшівського університету Міжнародній науковій конференції, що відбулася 16 лютого 2016 р. у неофіційній столиці Східної Словаччини м. Пряшеві.

Науковий захід було приурочено по суті одразу кільком ювілейним подіям, а саме – 200-річчю поділу Мукачівської греко-католицької єпархії, з якої 3 листопада 1815 р. імператор Франциск І заснував окрему Пряшівську греко-католицьку єпархію, 200-річчю з дня призначення Григорія Тарковича першим пряшівським греко-католицьким єпископом (19 березня 1816 р.) та 370-й річниці Ужгородської церковної унії (24 квітня 1646 р.).

У підсумку добре організованої конференції та підготовки видання до друку у двотомнику наукового збірника опинилися 29 студій 28 авторів, котрі представляють 18 різних навчально-наукових інституцій із Чехії, Польщі, Угорщини, України, Росії та власне Словаччини. Від історичного факультету Ужгородського національного університету до другої частини наукового збірника «Греко-католицька церква на Словаччині у світлі ювілею IV» ввійшли публікації доцентів кафедри історії України Володимира Фенича, Віктора Кічери та Юрія Данильця.

Враховуючи взаємну участь українських істориків із Ужгорода у пряшівській конференції 16 лютого, а словацьких дослідників – в ужгородській, що відбулася 22 квітня ц.р. до 370-ї річниці Ужгородської церковної унії, за результатами презентованого спільного видання можна ствердити про успішну реалізацію історичним факультетом УжНУ Угоди про співпрацю зі своїми закордонними партнерами в галузі церковної історії.

Діана Штерр,,
к.і.н., лектор-екскурсовод Музею історії УжНУ



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 824 | Додав: VIP | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу