Вівторок, 23.04.24, 21:17 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Підсумки

Ужгородський національний: оглядаючись на рік минулий
Ужгородський національний університет радо вітає

2013-й став знаковим у розвитку УжНУ. Відбулося чимало новацій і реформ, які спричинили суттєві зміни у структурі університету. Натомість мета діяльності найбільшого вишу області залишилася незмінною – це якісна освіта для молоді, і здобувається вона завдяки кваліфікованій роботі всіх працівників вишу.

Цього року УжНУ переглядає історію вищої освіти у краї, знаходячи її витоки ще у 1615 році. Виш досягає суттєвих успіхів у міжнародній співпраці, вдосконалює матеріально-технічну базу, умови для навчання й проживання студентів, налагоджує систему здобуття двох освіт одночасно.

З початку 2013-го УжНУ працює над здобуттям статусу дослідницького. Експерти вперше в історії університету запропонували розробити Стратегію розвитку, за якою має значення успішність і кількість студентів, показник захисту кандидатських дисертацій, кількість спеціальностей, за якими триває підготовка кандидатів і докторів наук, підготовка аспірантів, діяльність спеціалізованих рад із захисту наукових робіт та інші чинники. Стратегічні завдання, затверджені відповідним документом, який наразі розробляють, повинні бути виконані у найближчі роки. Це і буде затверджено у відповідній семилітній Стратегії УжНУ.

Нове приміщення ректорату
У 2013-му відбулося чимало змін у структурній організації. Внаслідок приєднання ЗакДУ в УжНУ з’явилися два факультети юридичного спрямування, факультет туризму та міжнародних комунікацій, факультет інформаційних технологій, факультет міжнародного бізнесу, менеджменту та логістики, а фізкультурний факультет перейменовано на факультет здоров’я людини. Сьогодні у складі УжНУ функціонують три інститути: Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, Інститут економіки і міжнародних відносин, Інститут іноземної філології.

За рік роботи досягнуто хороших результатів у рейтингах, важливих для вишу. Університет увійшов до першої 50-ки академічного рейтингу вищих навчальних закладів у Топ-200 вишів України. В офіційному рейтингу вузів ІІІ-ІV рівнів акредитації Міністерства освіти і науки Ужгородський національний університет посів 12 місце.

Відбувся і стрімкий розвиток УжНУ у сфері міжнародного співробітництва університету. Це важливо з огляду на те, що сьогодні значна увага приділяється формуванню єдиного світового освітнього процесу через зближення підходів різних країн до організації освіти і процесів навчання своїх громадян, а також через визнання документів про освіту країнами світу. Саме відкритий освітній простір сприятиме мобільності студентів та професорсько-викладацького складу. До слова, в УжНУ здобувають освіту кілька десятків іноземних громадян.

У НАЙБІЛЬШОГО вишу – НАЙДАВНІША історія

В УжНУ працюють над символікою вишу. Під час засідання Вченої ради УжНУ було прийнято рішення докладно вивчити це питання. З цією метою працює експертна комісія, яка згодом озвучить свої висновки і пропозиції членам Вченої ради університету.

Володимир Мойжес, завідувач археологічного музею, з експонатом
Символіка вишу покликана репрезентувати Ужгородський національний університет як в Україні, так і на міжнародній арені. Тож, безумовно, повинна відповідати усім вимогам та усталеним нормам, – наголосили під час обговорення цього питання на засіданні Вченої ради УжНУ.

Майже 400-літня історія вищої освіти на Закарпатті буде зібрана в музеях УжНУ. Два з них – археологічний, а також історії університету – функціонуватимуть у приміщенні на площі Народній, де нині ректорат та історичний факультет. Третій музей працюватиме в структурі наукової бібліотеки УжНУ. З його назвою наразі визначаються, найімовірніше, що це буде музей давньої чи рукописної книги.

СТУДЕНТИ УжНУ ЗДОБУВАЮТЬ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДИПЛОМ ЗА ДОПОМОГОЮ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ АУДИТОРІЙ ТА СИСТЕМИ ТРАНСКОРДОННИХ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЙ

У рамках Угоди про співробітництво УжНУ та Центральноєвропейської вищої школи в м. Скаліца (Словацька Республіка) УжНУ здійснив різкий інформаційний і технологічний стрибок та отримав новітню техніку для відеоконференцій, а також упровадження програми «Подвійний диплом».

Перші ластівки програми «Подвійний диплом»
Програма вже тривалий час діє в Україні, підтримана Міністерством освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту, передбачає здобуття двох дипломів, один із яких – європейського зразка. Домовленості про співпрацю зі словацьким вишем полягають у тому, що він визнає 50 % освітньої програми, яку студенти здобувають в УжНУ, відтак охочим отримати європейський диплом залишається вивчити іншу частину запропонованих предметів. До того ж, за договором, студент безкоштовно отримує Шенгенську візу.

Ректор УжНУ Ф.Г.Ващук лише за цей рік підписав близько десятка угод про співробітництво з європейськими університетами та установами.

О.М.Ващук звітує про діяльність Навчально-наукового інституту інформаційно-комунікаційних технологій
В УжНУ діє інноваційний Навчально-науковий інститут інформаційно-комунікаційних технологій. Одна з цілей Інституту – реалізація концептуальних засад розвитку електронної освіти в Україні. А серед його завдань – створення умов для оновлення форм, засобів, технологій та методів викладання, розповсюдження знань на основі інформаційних технологій; розширення доступу до ресурсів університету, створення умов для використання потенціалу е-навчання студентами та побудови власної траєкторії навчання; забезпечення умов інтеграції університетської електронної освіти до світового освітнього простору тощо. Експерти розробили Програму діяльності Інституту до 2020 року.

CТУДЕНТСЬКЕ ДОЗВІЛЛЯ

«Хай живе Студреспубліка!»
Для студентів, які люблять активний відпочинок, початок липня позначився, звісно, «Студентською республікою». Саме на цю подію молодь чекає ледь чи не увесь рік, бо тут можна якнайповніше відчути смак студентського життя. Цьогоріч республіка прийняла рекордну кількість своїх учасників – 430 осіб ( не враховуючи організаторів!).

Для студентів-туристів «Студреспубліка» була пов’язана ще й із літньою практикою. Студенти інших факультетів також мали змогу подорожувати під час практики: філологи по селах збирали фольклор, біологи досліджували флору і фауну Міжгірщини, географи опановували гірські місцевості тощо. Загалом студенти усіх підрозділів, з якими нам вдалося поспілкуватися, відзначили, що практика для них була дуже корисною, адже це безпосередня зустріч теорії з практикою, тому всі набуті під час практик навички обов’язково стануть у нагоді.

Наприкінці осені кожен із факультетів урочисто вітав своїх новачків – відзначали День першокурсника та обирали найгарнішу дівчину – Міс факультету. Окрім того, що на заходах виступали самі першокурсники, а претендентки на звання Міс презентували себе у різних образах (варто відзначити, що кожен з факультетів відзначився оригінальністю – на різних заходах виходи Міс майже не повторювалися), гостей розважали ще й танцями, співами, жартами тощо.

Засідає студентський Дебатний клуб
В УжНУ почав діяти студентський Дебатний клуб. У ході дебатів учасники можуть навчитися комунікувати з людьми: працювати в колективі (команді, клубі), бути толерантним до протилежних думок, вислуховувати й розуміти контраргументи, мати повагу до думки інших людей. Крім того, розвивається критичне мислення: вміння аналізувати, виявляти сильні та слабкі сторони певних тез, виробляти оптимальне рішення з урахуванням наявних ресурсів, давати оцінку фактам та поєднувати їх у тенденцію, оцінювати наслідки й результати дій з погляду їх ефективності.

Третій рік поспіль студентство УжНУ пропагує донорство під час акції «Крапля крові». Цього року віддати свою кров на благодійні цілі мали змогу студенти всіх факультетів упродовж листопада. Ініціаторами першої такої акції стали студенти стоматологічного факультету під керівництвом тодішнього декана стоматфаку, а нині проректора УжНУ професора Юрія Перести.

З початком навчального року студентське самоврядування в УжНУ чітко розподілили на три гілки: Профком студентів УжНУ, який функціонував найпотужніше протягом останніх років, відновлена Студентська рада УжНУ та Наукове товариство студентів та аспірантів УжНУ. Кожен з підрозділів має свої обов’язки, а завдяки такому розгалуженню робота студентського самоврядування буде значно поліпшена.

УМОВИ ПРОЖИВАННЯ СТУДЕНТІВ ТЕЖ МАЮТЬ БУТИ НАЛЕЖНИМИ

У гуртожитках на Студентській набережній виконали капітальний ремонт душових кімнат, а також встановили нові насоси, які зробили можливою цілодобову подачу води. У четвертому гуртожитку вже завершили комплексний капітальний ремонт десятка житлових блоків. Тут замінено підлогу, вікна, електромережу, стояки центрального опалення, трубопроводи, каналізацію, гарнітуру. У санвузлах зроблена гідроізоляція, тож затоплення кімнат тепер можна не боятися. Також в гуртожитку УжНУ відкрили новий читальний зал з Wi-Fi.

Крім того, студенти гуртожитків УжНУ вже займаються в нових спортзалах. У третьому й четвертому гуртожитках УжНУ з’явилися нові кімнати для занять спортом. Тренажерні зали облаштували на місці старих, однак колишні приміщення тепер не впізнати. З інших приємних передусім для студентів новин – відкриття нового плавального сезону у басейні УжНУ.

Ректор УжНУ Федір Ващук, проректор Юрій Переста та голова студентського профкому Андріана Завадяк під час відкриття нових приміщень для студентів
Ще навесні в УжНУ запланували масштабну програму енергоощадності, мета якої – оптимізація витрат вишу на комунальні послуги, за які наразі університет суттєво переплачує через технічну недосконалість, застарілість обладнання, відсутність новітніх технологій. Йдеться знову ж таки про скорочення витрат за обігрів води в басейні УжНУ завдяки встановленню сонячних колекторів згідно з енергоощадною програмою.

ПРИЄМНІ ВІДКРИТТЯ ТА НОВОВВЕДЕННЯ 2013-го

Студенти УжНУ мають змогу пройти й військову підготовку
У 2013-му в університеті стартувала програма військової підготовки. Ректор УжНУ Федір Ващук і начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, генерал-лейтенант Павло Ткачук підписали договір про військову підготовку за програмою офіцерів запасу. Відтак студенти денної форми можуть протягом навчання в УжНУ отримати військове звання «молодшого лейтенанта запасу».

Під час підписання договору з Берегівським медичним коледжем
Навесні 2013-го в УжНУ зробили перший крок до формування єдиного освітнього медичного простору на Закарпатті. Так, випускники Берегівського медичного коледжу можуть продовжити здобувати медичну освіту в УжНУ згідно з договором про створення навчально-медичного комплексу «Ужгородський національний університет і Берегівський медичний коледж». При цьому коледж залишається окремою юридичною особою при університеті з різним ступенем підготовки фахівців.

Голова ОДА О.Ледида і ректор УжНУ Ф.Ващук відкривають маятник Фуко
Навчальний рік розпочався із приємного оновлення вишу: у фойє головного корпусу УжНУ відкрили маятник Фуко, який використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі. Подібні маятники серед українських вишів є лише у Київському політехнічному інституті та Харківському національному університеті. Та особливістю цього цікавого пристрою в нашому виші є те, що він діє безперервно, а не запускається за допомогою додаткових апаратів.

Ця нова котельня обігріватиме 4-й і 5-й гуртожитки
В УжНУ запрацювали нові котельні - вони обігріватимуть і головний корпус університету, і гуртожитки та стоматологічний факультет (вул. Університетська, 10, 12, 14). Окремий модуль встановлено на даху будівлі ректорату та історичного факультету (пл. Народна, 3). Нагадаємо, що власної котельні тут ніколи не було – ми були підключені аж до вулиці Митної. А нове обладнання дає змогу не тільки економити значні кошти, а й працювати в автономному режимі. Невдовзі стане можливим не лише обігрівати навчальні корпуси та студентські гуртожитки, а й регулювати теплопостачання і скоротити витрати газу.

Ужгородському національному університету передали туристично-рекреаційний комплекс «Плішка», який майже 10 років вважався нічиїм, хоч виш оплачував роботу охоронців, а працівники УжНУ доглядали за відпочинковим комплексом. Тепер у судовому порядку майно повертають закладу.

Незабаром запрацює і науковий парк «Ужгородський національний університет». Напрямки його роботи є впровадження енергоефективних, ресурсоощадних технологій, освоєння альтернативних джерел енергії, створення індустрії наноматеріалів й нанотехнологій, широке застосування технологій більш чистого виробництва та охорони довкілля, впровадження нових технологій й обладнання для високоякісного медичного обслуговування та багато іншого. Наразі вже розроблено Статут наукового парку, програму діяльності, а також визначено 45 проектів, за якими вестиметься робота. Документи вже готові: потрібно подати їх до Міністерства освіти і науки на затвердження, і тоді науковий парк може приступати до роботи.

Наказом ректора УжНУ створено науково-методичну раду університету, до якої увійшли найкращі методисти, науковці, найдосвідченіші працівники вишу. Науково-методична рада УжНУ складається з трьох комісій: медичного спрямування, гуманітарних та соціально-економічних наук, і фізико-математичних, природничих та інженерних наук. Раду скликали для оптимізації роботи із розвитку науково-методичного забезпечення, кращої організації навчального процесу й розгляду тих суперечливих питань, які можуть виникати у процесі праці, під час упровадження різноманітних новацій зокрема.

УжНУ підтверджує IV рівень акредитації
І – насамкінець – одна з найсвіжіших та найприємніших новин: УжНУ підтверджує IV рівень акредитації. Університет акредитується раз на 10 років. Цього разу експертизу проходив 41 напрям, 48 спеціальностей, у тому числі 40 спеціальностей за ОКР «магістр», 8 спеціальностей природничо-гуманітарного коледжу. Тож за основними критеріями, які визначають можливість акредитування, УжНУ має чудові показники – такий загальний висновок експертів.

Це лише окремі тези того, яким плідним видався 2013-й рік для нашого вишу. Впевнені: цього року зробимо ще багато нового, аби наше життя у виші було якнайкращим!

Наталія Каралкіна,

Ірина Левіна




Підсумки | 01.01.14 | Додав Шумицька | 2253 | 5.0/9
Теги: реформи, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики