Четвер, 28.03.24, 15:16 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

Ректор і в. о. проректора УжНУ розповіли журналістам про перебіг вступної кампанії
Володимир Смоланка та Ігор Король дають прес-конференцію

22 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему «Попередні результати вступної кампанії ’2014».

Ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка та в. о. проректора із науково-педагогічної роботи Ігор Король говорили про попередні результати вступної кампанії, що для здобувачів освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста і бакалавра стартувала 11 липня.

Володимир Смоланка

Володимир Іванович розповів, що на сьогодні до вишу подано вже близько 8600 заяв на денну форму навчання і майже 980 – на заочну: «Загалом вступна кампанія в Україні розпочалася трохи пізніше у зв’язку зі складною ситуацією на Сході держави. Ми хвилювалися, чи буде достатня кількість заяв, адже цьогоріч дістали чимало місць  державного замовлення й побоювалися, чи зможемо їх заповнити. Але ситуація виявилася позитивною, хоч цього року на півтисячі менше випускників складали зовнішнє незалежне тестування, а протягом наступних двох років їх кількість ще знизиться. Всього торік було зареєстровано 9954 заяви, сьогодні ж маємо ще кілька днів, тому сподіваємося, що тепер   абітурієнтів буде більше.

На 21 годину 21 липня лідирують такі спеціальності:

  • «Лікувальна справа» – 882 заяви;
  • «Фармація» – 429;
  • «Стоматологія» – 397;
  •  «Біологія» – 359;
  •  «Правознавство» (разом на обох факультетах) – 589: 361 і 228 заяв відповідно.

Щодо заочної форми навчання, то найбільш популярним є факультет здоров’я людини – 106 заяв, на біологічний – 79. Зауважу, що цього року ми ліцензували нову спеціальність «Міжнародне право» і вперше в історії університету дістали безкоштовні місця на клінічну інтернатуру. Нині вже є дві людини, які бажають проходити клінічну інтернатуру в нашому університеті – це випускники Сімферопольського та Тернопільського медичних вузів. Відомо, що минулого року була проблема із держзамовленням на інтернатуру. Тепер ми отримали квоту й можемо готувати спеціалістів, які бажають продовжувати навчання в нашому виші відповідно до тих спеціальностей, котрі може запропонувати університет. Таким чином, очікуємо, що не тільки двоє, а набагато більше студентів бажатимуть проходити післядипломну підготовку в УжНУ.

Також ми подали документи на здобуття ліцензії на навчання великої групи іноземних студентів, зокрема, у вересні очікуємо орієнтовно 20–30 чоловік на медичний факультет і 10 – на стоматологічний».

Також ректор пояснив, чому така велика кількість заяв на біофак: «У світі все інтенсивніший інтерес до біологічних наук. Недавно я відвідав кілька литовських університетів і був вражений тим, що в одному з них найбільш популярною є спеціальність «Охорона навколишнього середовища».

Ігор Король

«Ми ведемо тісну співпрацю з литовськими, польськими вишами. Підписано низку договорів із європейськими вищими навчальними закладами щодо подвійних дипломів, зокрема з польським. Декілька студентів уже виявили бажання брати участь у програмі подвійних магістерських дипломів, тобто вони вступають до нас на 5-й курс після 4-го, через рік відповідно матимуть диплом нашого вишу, а ще через рік – польський. Крім того, кілька студентів із медичного та біологічного факультетів виявили бажання брати участь у програмі академічних обмінів: вони будуть навчатися і жити безкоштовно один семестр у Польщі. Така співпраця із закордонними вишами приваблює абітурієнтів вступати до нашого університету», – каже в.о проректора УжНУ Ігор Король.

Володимир Смоланка розповів і про географію вступників: «Особливих несподіванок немає. Основна частина – це вступники із Закарпаття та сусідніх областей (Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької тощо), але в цілому маємо представників майже з усіх регіонів країни. Також є заяви на переведення на ІІІ, ІV, V курси з інших областей. Ми очікували, що буде більше охочих зі Сходу України, але випускники тамтешніх шкіл проходили зовнішнє незалежне оцінювання пізніше, то, думаємо, наступного тижня абітурієнтів звідти побільшає. Своєю чергою, ми сприятимемо студентам зі Сходу, адже розуміємо всю складність їхньої ситуації, намагатимемося приймати їх на держзамовлення».

Також ректор повідомив, що, як порівняти з минулим роком, зросла кількість електронних заяв. Цьогоріч їх уже 2788.

Очільник університету наголосив, що боротиметься за абітурієнтів, котрі на ЗНО здобули найвищі бали: «Я дуже радий, що двоє з 5 вступників, котрі отримали максимальні бали на тестуванні, є випускниками закарпатських шкіл. Плануємо з кожним зустрітися особисто й спробувати переконати їх вступати до нашого університету. Бесідувати будемо не тільки з цим двома, а й з тими абітурієнтами, котрі мають 200 балів з одного предмета».

Під час прес-конференції

Зачепили й тему корупції в університеті та можливості її подолання: «УжНУ має спеціальну скриньку довіри, куди можна надсилати скарги та побажання – stop.korupcii.uzhnu@gmail.com. Нині один із механізмів зменшення хабарництва у вишах – це перехід на письмову форму складання заліків та іспитів. Працюємо над цим питанням, але тут потрібен особливий підхід, адже є спеціальності, де саме усна форма якнайкраще допоможе студенту виявити свої знання. Крім того, з 1 вересня на сайті УжНУ плануємо розміщувати електронні версії лекцій викладачів, річні плани тощо».

Нагадаємо, що Ужгородський університет завершує прийом документів від осіб, котрі матимуть творчі конкурси та вступні іспити, 24 липня, від інших абітурієнтів – 1 серпня.

Галина Риган

для Медіацентру УжНУ




Актуально | 22.07.14 | Додав Зизич | 1764 | 5.0/2
Теги: вступна кампанія, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]