П`ятниця, 19.04.24, 06:17 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Перспективи

Проблему транскордонного співробітництва обговорювали на засіданні клубу «Інтелектуальна платформа»
Виступає Мирослава Лендьел

Пан Лукша наголосив, що обрана тема є достатньо широкою, особливо для нашого регіону. Також повідомив, що при розробці стратегії розвитку Закарпаття транскордонне співробітництво розглядається вже як інструмент розвитку, а не один із пріоритетів, як це було рік тому. Доповідь Олега Васильовича стосувалася можливостей Ротарі Клубу у воєнній ситуації, що склалася в Україні.

Виступає Олег Лукша

Також він представив на розсуд загалу ідею створення англомовного сайту, який би неупереджено висвітлював події в країні: «Європейці повинні отримувати адекватну й правдиву інформацію про Україну. На жаль, держава нічого для цього не робить – і в цьому криється небезпека. Потрібно все брати в свої руки. Ця ідея звучить не вперше, але унікальність нашого проекту в тому, що у нього вже є «другий кінець», тобто ті, хто буде поширювати його в Європі».

Олег Васильович упевнений, що для успішного функціонування ресурсу потрібно брати до уваги ментальність народу, на який він спрямований, інформацію подавати лаконічно, цікаво, змістовно. «Нам також потрібні люди, готові на волонтерських засадах втілювати згаданий задум у життя. Тут кожен може проявити себе, але за умови, що візьметься за це надовго. Важливою є творча робота особи – знайти інформацію та цікаво й стисло подати її, використовуючи також різні медіаформати (фото, відео). Необхідним є досягнення кінцевої цілі – змінити уявлення адресата про нашу країну. Володіння  бездоганною англійською мовою є необхідним. Єдиним технічним аспектом, що викликає труднощі, буде захист сайту від намагань злому російськими хакерами, але і з цим ми впораємося», – переконаний Олег Лукша.

Пан Олег наголосив і на важливості формування свідомого громадянського суспільства, адже «від його рішень залежить геополітична ситуація в світі і саме воно, а не політики, повинно диктувати події».

Детальніше про це розповіла Мирослава Лендьел у своїй доповіді «Роль громадянського суспільства у транскордонному співробітництві на європейському прикордонні». Пані Мирослава дала визначення поняттю «транскордонне співробітництво» як такому, використавши й положення з документів Ради Європи. Навела причини, котрі найчастіше руйнують ТКС: нестача довіри, відсутність транскордонних мереж, які б реалізовували транскордонні проекти чи їх розробляли. Було названо й пріоритетні сфери ТКС, серед яких, зокрема, міжетнічні відносини, охорона довкілля тощо. Були названі й фактори, котрі впливають на розвиток ТКС. Також пролунав заклик комунікувати з урядовими структурами, аби діяльність у цій сфері була принаймні узгоджена.

Виступає Наталія Носа

«Потрібно об’єднувати свої зусилля, якщо ми хочемо робити великі проекти. Ми повинні звикнути бути готовими працювати в різних форматах. На Європу чекає ще багато змін, і ми повинні розуміти: те, що працює зараз, не буде працювати через рік. Тому потрібно йти до вирішення проблем шляхом комунікації, зокрема всередині громадянського суспільства », – підсумувала Мирослава Олександрівна.

Останньою доповідала Наталія Носа. Її тема розглядала ТКС як ефективний інструмент євроінтеграції процесів регіонального і місцевого розвитку та міжлюдських комунікацій. Свою презентацію вона побудувала під гаслом: «Закарпаття – унікальний регіон, що володіє досвідом реалізації різних програм». Також зазначила, що наша область має реальні можливості брати участь у багатьох програмах, але не може найчастіше через незацікавленість у цьому держави. Також було наведено один із прикладів ТКС – фестиваль «Карпатський Вавилон», що минулого року організував Юрій Данило.

Темою наступної зустрічі стане «Стан виконання стратегії розвитку у 2020 році».

_x_PS1 Днями у залі Вченої ради УжНУ провели третє засідання Закарпатського дискусійного клубу розвитку і реформ «Інтелектуальна платформа». Основною тематикою зібрання стало транскордонне співробітництво та євроінтеграція. Модератором зустрічі став експерт офісу реформ в області Олег Лукша. З доповідями виступили сам Олег Васильович, проректор вишу Мирослава Лендьел та президент Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР» («IARDI») Наталія Носа._x_PS2 /live/2016/02/32club/verkh.jpg_x_PS3 Виступає Мирослава Лендьел_x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 Катерина Хижняк_x_PS11 для Медіацентру УжНУ_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Катерина Хижняк

для Медіацентру УжНУ




Перспективи | 19.02.16 | Додав Шумицька | 708 | 0.0/0
Теги: дискусійний клуб, «Інтелектуальна платформа», транскордонне співробітництво

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики