П`ятниця, 19.04.24, 10:01 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » З Приймальної комісії

Будні відбіркових комісій: усе спокійно – політ нормальний

11 липня, як відомо, в УжНУ стартувала вступна кампанія. Після десяти днів активної роботи Приймальної комісії ми завітали до відбіркових комісій кількох факультетів – побачити особливості цьогорічної кампанії зсередини.

Юлія Дуткевич-Іванська

Асистент кафедри основ здоров’я і фізичної реабілітації Юлія Дуткевич-Іванська розповіла про роботу комісії на факультеті здоров’я людини: «Труднощів особливих не виникало, окрім відомих уже проблем з подачею документів в електронному вигляді. Сервер був надто перевантажений, не було можливості оперативно перевірити, скільки заяв уже подано, процес реєстрування затягувався. Проте зараз, на щастя, все налагодилося». На 20 липня на факультет подано 600 заяв.

Цікаво, що нещодавно в абітурієнтів з’явилася можливість спробувати себе в новій спеціалізації «Олігофренопедагогіка, логопедія». Хоч вона доволі молода й не така поширена, як «Фізична реабілітація», проте вже має чималий попит. «Обирають для себе цей фах здебільшого дівчата, є навіть жінки старшого віку», – каже пані Юлія.

Факультет туризму та міжнародних комунікацій також не скаржиться на малу кількість заяв. На «Туризм» бажають вступити 280 осіб, «Готельно-ресторанна справа» теж популярна – 205 заяв. Що стосується заочної форми навчання, то проти минулого року заяв суттєво поменшало.

У відбірковій комісії математичного факультету розповіли про свою ситуацію: на денну форму навчання за спеціальностями розподіл наразі такий: «Математика» – 85; «Прикладна математика» – 85; «Середня освіта (математика)» – 39. На заочне відділення хочуть вступати всього 12 абітурієнтів.

Юрій Млавець з колегою

Відповідальний секретар відбіркової комісії матфаку Юрій Млавець розповів про роботу: «Складнощів з абітурієнтами не було, хіба що багато хто не зовсім розумів специфіку спеціальності «Середня освіта (математика)» – думали, що то якась шкільна освіта. Стосовно пріоритетів, які багатьом здаються зайвим ускладненням, можу сказати одне: вони більш ніж потрібні. Адже абітурієнт має чітко розуміти, чо́му саме надає перевагу і чого прагне в житті».

У комісії природничо-гуманітарного коледжу роботи також вистачає. Ольга Жила, оператор, інформує: «Казусів ніяких не траплялося – у нас усе спокійно. Проблеми з сервером нас не зачепили, оскільки в коледж документи подають традиційним способом. З семи спеціальностей найбільш популярною є «Інженерія програмного забезпечення». Із загальної кількості заяв – 604 – на інженерію хоче вступити понад 120 осіб».

 

На біологічному факультеті, кажуть у тутешній відбірковій комісії, цей тиждень, як порівняти з попереднім, менш напружений. Вступники, хоч і є щодня, вже не створюють черг, утім і перепочити членам відбіркової комісії особливо не дають. Наразі ситуація така: на спеціальність «Біологія» денної форми навчання подано й опрацьовано 290 заяв, заочної – 26; спеціальність «Середня освіта (біологія)» – допущено 153 заяви, з яких 38 – на заочну форму.  На «Агрономію» вже надійшло 28 заяв на денну форму навчання, тринадцятеро вступників воліють вчитися заочно.

Що ж до того, звідки родом абітурієнти, у відбірковій комісії кажуть: «Охочі є навіть з Харківщини, але найбільше, звичайно, із заходу країни. Електронні заяви надійшли з Чернігівської, Одеської, Запорізької областей».

Абітурієнтка Вікторія Вагерич з Берегівщини, що надала вступу на біологічний факультет найбільшої ваги, розповідає: «Вважаю цю спеціальність дуже цікавою, саме тому подаю документи сюди. У школі обожнювала біологію: любов до неї прищепила моя вчителька. Саме це й підштовхнуло вступати на біологічний».

А на гуманітарно-природничому факультеті з угорською мовою навчання прийняли 67 заяв на денну та 20 – на заочну форму навчання. Розподіл за спеціальностями наразі такий: «Угорська мова та література» – 20; «Математика» – 10; «Історія» – 13; «Країнознавство» – 5; «Фізика» – 6.

Географія тутешніх вступників, попри профільну іншомовну специфіку, за межі України не виходить. Член відбіркової комісії Василь Беликанич розповідає: «Специфіка нашого факультету в тому, що найбільше заяв надходить від угорськомовного населення краю. Найчастіше це жителі Виноградівського, Берегівського та Ужгородського районів, декілька охочих є з Хустщини і  Тячівщини. Маємо ще декілька заяв, поданих в онлайн-режимі. Тут є охочі з Дніпропетровської та Харківської областей, хоч це, мабуть, радше випадковість, ніж цілеспрямоване рішення.

Що ж, сподіваємося, всі вступники встигнуть подати заяви на омріяну спеціальність, адже часу залишається все менше.

Між іншим, нагадуємо охочим здобувати фах журналіста, рекламіста чи піарника, а також фізкультурну освіту, що в них лишилося лічені години – о 18.00 на ці спеціальності прийом заяв буде припинено.

Кароліна Шірінова




З Приймальної комісії | 20.07.16 | Додав Г_Кришiнець | 958 | 5.0/3
Теги: заяви, вступ, абітурієнти, Приймальна комісія

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики