Четвер, 18.04.24, 21:50 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Наукові форуми

Правознавці України і закордону провели «Травневий конгрес» в Ужгороді

Міжнародну науково-практичну конференцію «Травневий конгрес правознавців» уже вдруге провів юридичний факультет УжНУ. 15–17 травня на цьому заході в Ужгороді перебували науковці різних регіонів України, а також Угорщини і Словаччини. На базі нашого юрфаку учасники обговорювали проблеми реалізації євроінтеграційних процесів у різних галузях права.

Проведенню конференції сприяли Об'єднана асоціація студентів-юристів Закарпаття, Європейська асоціація студентів права, Координаційна рада молодих юристів при Головному управлінні юстиції в Закарпатській області, Інститут держави і права країн Європи, Центр правотворчості УжНУ, Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України, а також юридичні компанії «Греца і партнери» та «Колегіум»

 

Пленарне засідання першого дня конференції модерувала заступник декана юридичного факультету Сібілла Булеца. Від імені ректора учасників конференції привітав проректор Олександр Рогач. Він зауважив, що юристи досить активні цього року, адже провели вже третю міжнародну конференцію.

«Такі заходи важливі і цікаві для юриспруденції, і ми відчуваємо це як практики. Аби залучити якомога більшу кількість молодих науковців до таких форумів, ми вирішили, що той випускник юридичного, який здобуде найвищий бал під час конференції, буде гарантовано працевлаштований у головному управлінні юстиції в Закарпатській області. Адже такі заходи показують рівень знань молоді», – зауважив під час відкриття Ігор Фартушок, начальник головного управління юстиції в області.

На важливості таких наукових форумів наголосила й суддя апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош. Конференції – це можливість почути нові ідеї, зробити перші кроки в напрямку інтеграції України в Європу. Проблеми є в усіх сферах, і далеко не все, що ми сьогодні спродукували, може бути узгоджене зі стандартами ЄС. Для системи права важливим є не тільки розвиток, а прогнозованість і традиційність, переконана Ганна Фазикош.

 «Судова система в Україні будується не перший рік. Були проголошені чотири правові реформи, на цьому шляху ми багато змінили. Попереду ще багато роботи, чимало технічних питань, але треба засвоїти принципи, за якими сьогодні рухатися. Важливий, зокрема, принцип правової визначеності. На ньому зосереджена вся цінність європейського права. Бажаю, щоб ці дні конференції розширили ваші уявлення», – звернувся до молоді голова господарського суду Закарпатської області, кандидат юридичних наук Олег Васьковський. Також голова господарського суду запросив присутніх до суду на День відкритих дверей.

 

На пленарному засіданні виступив і завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного університету Державної податкової служби України Анатолій Шевченко, а також науковий співробітник Інституту інноваційних технологій  і змісту освіти МОН України Михайло Делеган. Він, зокрема, пригадав, що на Закарпатті здавна розвивалася юриспруденція – 1935 року тут вийшов перший журнал «Право».

Завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Юрій Бисага відзначив те, що молода генерація небайдужа до питань державного будівництва. А завідувач кафедри теорії та історії держави і права, член-кореспондент Академії правових наук України, д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрНУ Василь Лемак побажав молоді вірити у те, що в державі буде лад і робити свій можливий внесок у велику справу: «Кожен повинен бути на своєму місці. Потрібно пам’ятати, що халтура грає на руку ворогу. У Європі до медицини і юриспруденції – особлива увага. Сьогодні у нас реформа Конституції, але нам потрібно вчитися, як робити цю реформу. Також бажаю вам відчувати, що ви – майбутні юристи».

Під час секційних засідань учасники охопили майже всі напрями правовідносин, працювали, зокрема, за такими тематичними напрямами, як теорія та історія держави і права, історія політичних і правових учень, філософія права; конституційне право та процес, муніципальне право, порівняльне правознавство; міжнародне публічне право, міжнародне приватне право, право Європейського Союзу тощо.

Також у рамках наукового заходу представники юридичної компанії «Колегіум» Іван Майор, Юрій Калинюк провели майстер-клас із сучасної юридичної діяльності, представник юридичної компанії «Греца і партнери» Роман Олійник під час іншого майстер-класу навчав молодих правників майстерності вирішення корпоративних спорів.

Третій день Міжнародної науково-практичної конференції «Травневий конгрес правознавців» присвятили підбиттю підсумків та екскурсійній програмі, аби гості могли якомога більше пізнати Закарпаття. Цього ж дня відбулося нагородження учасників та переможців конференції. Декан юридичного факультету Ярослав Лазур вручив нагороди, побажав учасникам наснаги і успіхів у наукових починаннях і закликав не зупинятися на досягнутому!

Наталія Каралкіна




Наукові форуми | 19.05.15 | Додав Lucky | 1378 | 0.0/0
Теги: Юридичний факультет

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

Студент юрфаку взяв участь у літній школі з реформування кримінального судочинства та боротьби з кор...

Викладачі Ужгородського університету взяли участь у літній школі Британської ради

Історики-україністи УжНУ стали учасниками літньої школи в Києві

In The Army Now: студенти Ужгородського університету на місяць стали солдатами

Студентки філфаку побували на морському узбережжі, щоб опанувати тонкощі сталого місцевого розвитку

Досвідом щодо сповільнення старіння з біологами УжНУ ділилася дослідниця Ірландської академії наук

Директор Карибського геномного центру прочитав цикл лекцій біологам УжНУ

До II Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ активно долучилася й книгозбірня ...

Професор УжНУ представив новітні стратегії інноваційного розвитку транскордонного співробітництва в ...

Коли скінчилася сесія: студенти-військовики вправляються на полігоні зі зброєю