П`ятниця, 29.03.24, 15:19 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Конкурси

Наші політологи – переможці Всеукраїнських студентських дебатів!
Учасники всеукраїнських дебатів у Полтаві

Третій рік поспіль студенти-політологи Ужгородського університету беруть участь у Всеукраїнському турнірі «Дебати зі сталого місцевого розвитку», що проводяться з ініціативи Проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (УжНУ виступає партнером Проекту з 2011 року).

Цьогорічні дебати відбулися 23–25 квітня на базі Полтавської державної аграрної академії. Їх учасниками стали 14 команд з Полтавської, Харківської, Запорізької, Луганської, Донецької, Сумської, Херсонської, Дніпропетровської, Черкаської, Чернігівської, Рівненської та Закарпатської областей з партнерських вишів України (всього 27).

Метою проекту є залучення молоді до державотворчих процесів, обговорення надважливих питань у складний для держави період. З огляду на це дебати проходили під девізом «Єдина країна! Единая страна!».

Під час заходу

Закарпаття представляла команда «Модерна політика», сформована з третьокурсників спеціальності «Політологія» Марії Бровді, Василя Ковтана та Валентина Лакатоша, які стали переможцями факультетських дебатів. Керівником команди виступила координатор співпраці з Проектом ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», доцент кафедри політології та державного управління, кандидат політичних наук Ганна Мелеганич.

Для учасників заздалегідь підготували 8 тем, що відповідають потребам сучасного стану державотворення та проблематиці сталого розвитку в Україні й світі. Найскладніші для осмислення і презентації – «Схильність населення до індивідуалізму більшою мірою сприяє соціально-економічному розвитку, ніж схильність до колективізму», «Щоб реалізувати концепцію сталого розвитку, людство повинно почати регулювати народжуваність на планеті». Найбільш неоднозначною була, мабуть, тема: «В історії України є герої, які можуть об’єднати країну».

Три дні, впродовж яких дебатувати, виявилися насиченими і надовго запам’ятаються учасникам. Кожна команда мала змогу проявити себе у відбірних турах 1/8, 1/4 та 1/2 фіналу, причому стверджувальну чи заперечну позицію треба було відстоювати, ставало відомо лише перед грою.

Під час заходу

Зауважимо, що учасники не були фахівцями однієї галузі – серед них і політологи, й економісти, юристи, менеджери, аграрії, державні управлінці та представники багатьох інших професійних спрямувань, що засвідчує високий рівень ерудиції сучасного українського студентства, яке може не тільки виявляти здібності у змаганнях зі свого напрямку освітньої діяльності, а й осмислювати глобальні світові процеси.

Цьогорічна система оцінювання дозволила керуватися не тільки показником «перемога – поразка», а й підрахувати бали, з якими виграла чи програла команда. Це давало змогу проходити до наступних турів найсильнішим командам. Постійна ж зміна членів журі вказувала на неупередженість та об’єктивність турніру. Суддями дебатів були керівники-координатори команд та представники професорсько-викладацького складу вишу, що приймав дебати.

У першому турі закарпатська команда «Модерна політика» набрала 75 балів з 90 можливих, посівши перше місце в рейтингу. Ужгородці вразили членів журі ерудованістю та фаховою підготовкою: глибокий і змістовний виклад матеріалу, насиченість виступів цитатами та статистичними даними, а також емоційність і впевненість у розмові з суперниками – усе це дало змогу нашим студентам стати безсумнівними фаворитами змагань.

Ужгородська команда з керівником Ганною Мелеганич

Судді неодноразово відзначали, що «Модерна політика» діяла як одне ціле, при цьому кожен із членів команди не втрачав своєї індивідуальності. Певно, саме ці фактори дозволили ужгородським політологам впевнено простувати до перемоги, обігравши команди з Чернігова, Херсона та Сум, які дійшли до півфінальної гри.

Наші студенти отримали цінні призи, збагатилися масою хороших вражень, а також дістали можливість здобути новий досвід у Літній школі зі сталого місцевого розвитку, яка проходитиме в Карпатах.

Переможці висловили вдячність насамперед своїм опонентам та організаторам заходу, а також викладачам кафедри політології та державного управління ДВНЗ «УжНУ».

«Ми вдячні всім нашим викладачам, адже саме на таких заходах можемо показати їм та зрозуміти самі, що години, витрачені на наше навчання, не минули даремно. Приємно здивувала підтримка команд, котрі вибули зі змагань, адже ми чи не єдина команда із Західної України, а це ще раз засвідчує, що наша країна єдина і неподільна. Сподіваємося, що такі заходи позитивно вплинуть на розвиток нашої держави, й уже через кілька років ми зможемо жити так, як цього заслуговують всі українці!» – зауважили учасники команди.
 

Диплом переможців

Окрім самих дебатів, господарі цьогорічного турніру підготували для гостей екскурсії та подорожі Полтавою – прекрасним містом. Студенти та їх керівники мали змогу ознайомитися з Музеєм гончарства, що в селі Опішні, побувати в знаменитій Диканьці, на власні очі побачити поле, де точилася Полтавська битва.

Можна сказати, що головним результатом заходу стало саме згуртування студентів усієї України довкола проблем власної держави. В таких умовах слоган «Єдина країна» набуває нового змісту, адже молодь з різних регіонів України зуміла згуртуватися, подружитися, студенти полюбили й підтримувати одне одного. Тож таке покоління дає щирі сподівання на краще майбутнє.

P. S. Учасниками Літньої школи «Соціальна мобілізація місцевих громад», що відбудеться в Карпатах улітку (орієнтовно у першій половині липня) під егідою ПРООН  безкоштовно, може стати всяк охочий студент УжНУ, який напише наукову роботу з тематичного напряму «Сталий розвиток за участі місцевих громад». Деталі – телефоном 050-90-93-018 – Ганна Ігорівна Мелеганич.

Марія Бровді, Ганна Мелеганич




Конкурси | 30.04.14 | Додав Шумицька | 1008 | 5.0/1

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики