Понеділок, 29.04.24, 16:41 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Слідами Евтерпи і Мельпомени

Іван Франко з репом і гангстерами – в театрі ляльок

До ювілею від дня народження Івана Франка Закарпатський академічний театр ляльок «Бавка» презентував постановку «Фарбованого лиса». Режисер-постановник – заслужений артист України Олександр Куцик – вирішив класичний твір у жанрі детективу з репом, образами гангстерів, а головне – масками.

Вистава для аудиторії середнього шкільного віку вийшла двовимірна – дітей вона вчить добра, не ховатися за вимушені маски, а бути собою, бо правда переможе; а батьки, крім усього, побачать і елементи політичної сатири. Повний зал глядачів у день прем’єри приваблювала сучасна музика, динамічність акторів-героїв, гарні маски й образи-персонажі – франт фарбований лис Микита, швидкі собачки, харизматичні лісові розбійники, вся лісова братія.

 

Директор театру Мирослав Петій пророкує цій виставі долю «золотого фонду», як і попереднім виставам Олександра Куцика в закарпатському театрі.

За словами головного режисера театру Наталії Орешнікової, досі театр орієнтувався на найменших дітей, а тепер вирішили заповнювати й нішу для дітей середнього шкільного віку, готувати молодь до сприймання драматичних вистав, розуміння театральної мови.

 

Режисер вистави Олександр Куцик стверджує, що хотів відійти в цій постановці від соціальності. Цей матеріал приваблював його масками, сатирою, актуальністю. Стверджує, що тепер Франко б навіть допрацював казку. «Ляльковий театр дозволяє використати широку палітру виражальних засобів, не тільки ляльки. Ми вчимо глядача розуміти мову театру, щоб могти розширювати репертуар. Хочу прямувати до сатири», – пояснює режисер, який осучаснює, популяризує переважно українську класику й намагається засобами мистецтва актуалізувати її, зробити не гіршою за зарубіжну.

 

«Мистецтво діє не тільки на смислову частину мозку дитини, а й на підсвідомість. Після перегляду сьогоднішньої вистави у підсвідомості відкладеться щось добре», – коментує заступник голови управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка.

Викладач УжНУ Оксана Панько вважає, що більше спрощувати казку не потрібно, бо тут є і філософський підтекст. Дослідниця дитячої літератури з погляду дитячого сприйняття вважає, що юному поколінню ця вистава має сподобатися. «Лис вийшов зібраним образом. В уяві виринають порівняння із Джеймсом Бондом, Коломбо, Остапом Бендером, навіть із героєм «Фантастичного містера Лиса» Дала.

 

Сподобалося рівномірне вкраплення реалій – музики, репу, називання впізнаваних місць в Ужгороді, які привертають увагу», – коментує Оксана Панько. Викладач стверджує: увагу дитини не можна тримати всі 45 хвилин, і це нормально, що вони обговорюють побачене.

Крім названих асоціацій, професор Сергій Федака зіставив побачене ще й із «Маскою» з Джимом Керрі. «Шкода, що в залі не було Івана Яковича. Він би зрадів від того, що ви з ним зробили. Хоча мало що з нього тут лишилося», – жартує професор, але залишився задоволений після перегляду нової постановки «Фарбованого лиса» в Ужгороді.

За словами письменника, драматурга Олександра Гавроша, класика – матеріал позачасовий і його так і треба ставити, як це робить Олександр Куцик, – в режисерському баченні, із читанням репу, образами гангстерів… Драматургу хотілося ще більше музики й танців, щоб вийшов повноцінний мюзикл.

Цей тиждень у театрі ляльок буде присвячений українській класиці. З 1 до 3 березня гратимуть «Лісову пісню» Лесі Українки, а 5 березня «У нашім раї на землі» Т. Шевченка.

Іванка Когутич,

фото Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка»




Слідами Евтерпи і Мельпомени | 27.02.17 | Додав Г_Кришiнець | 808 | 0.0/0
Теги: вистава, Іван Франко

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики