Четвер, 25.04.24, 14:21 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Актуально

«Гроші мають іти за студентом, а не студент за грошима…»
Під час зустрічі з лікарями-інтернами
Міністерство охорони здоров’я України позитивно вирішило питання про місця держзамовлення для навчання лікарів-інтернів Ужгородського національного університету. Інформація ж про причетність УжНУ до цієї проблеми є неправдивою.

Учора, 12 серпня, проректор УжНУ Юрій Переста, директор Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Іван Рогач, начальник юридичного відділу Василь Тимчак та декан стоматологічного факультету Євген Костенко провели фінальну перед зарахуванням зустріч з інтернами (напрямки «сімейна медицина» та «стоматологія»).

Професор Юрій Переста роздав копії листа Міністерства охорони здоров’я про виділення державних місць для проходження інтернатури лікарям-інтернам, випускникам УжНУ, у Львові та Івано-Франківську.

«Цей документ іще раз засвідчує, що питання забезпечення інтернів місцями держзамовлення у компетенції саме МОЗу. Позиція УжНУ, особисто пана ректора, була з самого початку правильною і справедливою. Текст листа чудово ілюструє, хто відповідає за фінансування, виділення та розподіл державних місць лікарям-інтернам.

Під час зустрічі з лікарями-інтернами
До 15 числа цього місяця кожен має визначитися: їхати до Львова, Івано-Франківська чи залишатися в Ужгороді.

З цього моменту питання проходження чи не проходження інтернатури повністю лягає на ваші плечі», – зазначив Ю. Переста.

Як повідомляється у листі МОЗу, на базі Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького мають змогу проходити очну частину інтернатури за спеціальностями лікувального профілю 29 лікарів-інтернів та 7 осіб за спеціальністю «стоматологія», а на базі Івано-Франківського національного медичного університету – 8 інтернів за спеціальностями лікувального профілю і 10 осіб за спеціальністю «стоматологія».

Ті інтерни, які вирішили проходити очну (теоретичну) частину інтернатури на базі Львівського чи Івано-Франківського університетів, мають отримати в Управлінні охорони здоров’я Закарпатської ОДА офіційне направлення.

Під час зустрічі з лікарями-інтернами
Ті, хто добровільно підписуватиме контракт на проходження очної частини інтернатури на базі УжНУ, сьогодні, 13 серпня, до 10.00 повинні подати до приймальної комісії заяву, ксерокопію трудової книжки, підписаний контракт і квитанцію про оплату одного місяця навчання.

О 12.00 Євген Костенко та Іван Рогач подадуть Юрію Пересті рапорти з інформацією про рішення всіх інтернів. Проректор підготує відповідного листа міністрові охорони здоров’я: повідомить, хто з бюджетників вирішив скористатися пропозицією МОЗу, обравши безоплатну форму навчання у Львові та Івано-Франківську.

«Схожа ситуація склалася, до прикладу, із сумськими інтернами: їх направили проходити інтернатуру на безплатній основі до Харкова. Ці два виші обрані тому, що вони є у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров’я: можуть перерозподіляти бюджетні кошти в межах одного міністерства і одного навчального закладу.

Керівництво УжНУ має намір працювати над тим, аби МОЗом виділятися кошти саме для закарпатського вишу, але маю підкреслити, що досі в усій Україні не виділено жодної гривні на проходження інтернатури на безплатній основі», – наголошує Юрій Переста.

Під час зустрічі було також оголошено про лист до Міністра охорони здоров’я пані Раїси Богатирьової. Інтерн-стоматолог Наталія Вацик зачитала його зміст й закликала всіх присутніх і тих, хто згодний зі зверненням, підписати його.

Лист до п. Богатирьової
«Ми маємо змогу оголосити лист, який направляємо Міністру охорони здоров’я пані Богатирьовій від усіх випускників медичного й стоматологічного факультетів, – розпочала Наталя й зачитала зміст листа:

«Висловлюємо вам повагу та вдячність за вирішення питання щодо проходження навчання в інтернатурі за рахунок коштів державного бюджету на базі навчальних закладів міста Львів та міста Івано-Франківськ. Проте звертаємося до вас із проханням вирішити питання виділення коштів державного фінансування для проходження навчання в інтернатурі у ДВНЗ «УжНУ» випускниками медичного та стоматологічного факультетів УжНУ».

Проректор Юрій Переста висловив сподівання, що пані Богатирьова й Президент України приїдуть на відкриття хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні. Тоді керівництво вишу матиме змогу порушити питання фінансування навчання лікарів-інтернів знову, уже за безпосередньої присутності високих державних осіб в Ужгороді.

«Сьогодні нам доводиться вирішувати, на жаль, ті питання, які мали порушуватися впродовж останніх трьох років. Не хочу давати тут оцінки нічиїм діям, але про ситуацію, що склалася, добре знали як ті, хто керував університетом, так і ті, хто керував інститутом післядипломної освіти й довузівської підготовки», – підкреслив пан Переста.

Ректор УжНУ під час зустрічі з журналістами краю
Про цю проблему говорив також ректор УжНУ Федір Ващук під час учорашньої зустрічі з медійниками: «Слід сказати, що УжНУ лише тепер дістав ліцензію для підготовки інтернів, попередні ж роки таких спеціалістів готували незаконно, а це кримінал. Тим інтернам, які мають бажання залишитися в нас для навчання на контрактній основі, ми маємо право надати таку можливість», – наголосив Федір Ващук.

Наказом ректора передбачена місячна оплата навчання лікарів-інтернів: за спеціальністю «лікувальна справа» – 1040 гривень, стоматологів – 1550 грн. Наразі це найнижчий показник цін на такі послуги в Україні.

«До прикладу, оплата інтернатури стоматології в Києві, у Національній медичній академії післядипломної освіти ім. Шупика, – 2400 грн/місяць, у Львові – 2100 грн», – зауважив в. о. декана стоматологічного факультету Євген Костенко.

Під час зустрічі з лікарями-інтернами
Іван Рогач, в.о. директора Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, зауважив, що наразі є 12 заяв від інтернів.

«Героєм може бути тільки той, що несе прапор до кінця. Той, хто передав його в чужі руки, – уже не герой. Потрібно відповідати за людей, яких «ведеш» і спонукаєш до певних дій, – образно прокоментував ситуацію зі «страйкувальниками» пан Рогач. – Університет робитиме для вас усе, адже ви наші вихованці, ми вас поважаємо і любимо. Ви домоглися двох позитивних моментів – виділення гуртожитків та зменшення оплати. Ми, як керівництво вишу, будемо робити й надалі все залежне від нас, аби Міністерство таки виділило кошти».

З’ясування юридичних нюансів
«Тільки-но на рахунок університету надійдуть кошти від МОЗу – внесені інтернами суми будуть повернуті. Ми на цьому неодноразово наголошували й повторюємо ще раз», – нагадав начальник юридичного відділу УжНУ Василь Тимчак.

Після зустрічі ми поспілкувалися з інтернами-стоматологами Маріанною Коршинською, Наталією Вацик та Антоном Фархатом. Вони розповіли, що більшість їхніх колег залишаться в Ужгороді.

Маріанна каже: «Ті, що вирішили податися за межі Закарпаття, – переважно не з обласного центру. Якщо вони винаймають квартиру в Ужгороді, так само доведеться винаймати й у Львові чи Івано-Франківську. Те саме стосується витрат на громадський транспорт, харчування тощо. Є «принципові» студенти, які за будь-яких обставин поїдуть, аби вчитися на держзамовлення. Ми лишаємося в Ужгороді. Думаємо тільки про те, аби після закінчення інтернатури все було добре і МОЗ дало нам ліцензію».

Лікарі-інтерни
Наталя додає: «Дуже сподіваємось, що це питання університет вирішить повністю. А МОЗ прислухається й знайде спосіб виділити-таки ці кошти. Лист п. Богатирьовій ми підписали. Всі покладають надію на допомогу міністра».

«Удома і стіни допомагають, – зауважує Антон. Вчилися тут, все наше життя вже тут. Є ще й інші, ніби дріб’язкові, на перший погляд, чинники, які виникають при виїзді до Львова чи Івано-Франківська: знову знайомитися з навчальним колективом, викладачами, звикати до баз та якихось особливостей. Тут уже всіх знаємо. Тут усе рідне».

Під час зустрічі з лікарями-інтернами
Маріанна підсумовує: «Правду розказував декан стоматологічного пан Костенко, і проректор Юрій Перста, – тут ми свої.

Звичайно, сума оплати – 1550 гривень – немаленька. Багацько набігає за 12 місяців, хоч це й чи не найнижчі ціни в Україні… Із зарплатою у 990–1100 (після оподаткування ще менше) гривень дуже тяжко оплачувати самотужки, але крутитися мусимо!».

Сподіватимемось, що вибір кожного з лікарів-інтернів буде правильним, принаймні для нього. А завершити матеріал хочу думкою, висловленою Євгеном Костенком: «Основний Закон України передбачає вибір студентом вишу, і було би правильно, аби гроші йшли за студентом, а не студент за грошима». Цю проблему слід порушувати і вирішувати на загальнодержавному рівні.

Олександра Артюхіна



Актуально | 13.08.13 | Додав Шумицька | 3925 | 5.0/4
Теги: держзамовленння, лікарі- інтерни, УжНУ

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]