П`ятниця, 19.04.24, 18:13 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Обмін досвідом

Учасниками 11-ї літньої школи журналістики імені К. Г. Боровського були студенти чеського відділення філфаку УжНУ

Партнерами Літньої школи виступили міжнародні організації: Міжнародний німецький фонд імені Фрідриха Еберта Штіфтунґа, Австрійський культурний форум, Посольство Австрії в Празі, Словацький інститут в Празі, Американський центр у Празі, Американське посольство в Празі, Польський інститут у Празі, місто Гавличкув Брод.

Головна мета Літньої школи – вивчення історії, сучасності, культури та засобів масової інформації Середньої Європи. Це доповнюється іншими важливими темами з галузі журналістики та етики. Головною темою 2015 року стали польсько-чеські взаємини.

З 16 до 23 серпня завдяки співпраці Закарпатської області з Краєм Височина у Літній школі журналістики імені Карла Гавлічка Боровського взяли участь 6 студентів-богемістів УжНУ.

Цього разу на запрошення директора школи Мілана Піларжа до Краю Височини поїхали студенти чеського відділення нашого університету Анна Гузенко, Ярина Мачулка, Юлія Паращак, Вікторія Ремета, Христина Пида та Віктор Федурця.

Учасники ознайомилися з роботою засобів масової інформації Чеської Республіки, пройшли початкову теоретичну підготовку, більшу частину часу проводили над створенням власних проектів.

Семиденну програму доповнювали бесіди та зустрічі з відомими представниками політичного, культурного, медійного і громадського життя Чеської Республіки та держав Центральної Європи.

Учасники Літньої школи  були  розділені на 6  груп: Tisk, Web, Rádio, TV, Foto a PR a marketing.

Група газети (print)  була спрямована на письмову журналістику і фотографування. В рамках програми учасники прослухали  лекції зі стилістики, мовної культури, он-лайн журналістики і медійної комунікації.

Група журналістика в інтернеті (web) теж займалася письмовою журналістикою  та фото. Партнером групи стало Чеське телебачення, відділ «Нові медіа» та онлайн-щоденник Vysočina-news.cz.

Окремо працювала група радіожурналістики. У цій групі  займалися 3 студентки нашого відділення: Христина Пида, Юлія Паращак, Вікторія Ремета. Студенти  прослухали професійні лекції, з ними були проведені  практичні заняття з володіння дикцією,  культури мовлення, медійної  комунікації. Партнером групи виступила  радіостанція «Чеське радіо».

Студенти підготували репортажі на різну тематику.

Христина Пида у конкурсі на кращий репортаж групи зайняла перше місце, була нагороджена цінними подарунками.

Група телевізійників (TV) була зорієнтована на тележурналістику, роботу з камерою, редакторську роботу перед камерою, подальшу обробку і монтаж матеріалів. У цій групі пройшли підготовку студенти Анна Гузенко та Ярина Мачулка  У рамках програми студенти прослухали лекції, з ними провели практичні заняття з володіння дикцією, культури мовлення, медіальної комунікації. Підсумковою роботою кожної з них став короткий телевізійний репортаж.

 Партнером групи стало Чеське телебачення і телевізійна станція HBin.

Група реклама і маркетинг (PRaM) займалася медійним аналізом, вивченням реклами та її ефективністю. У цій групі пройшов підготовку Віктор Федурця. Студентам запропонували спеціальне навчання з відомими чеськими фахівцями в галузі комунікації, маркетингу та реклами. Результатом роботи стали два рекламні ролики.

Увесь тиждень у великому залі Старої ратуші двічі на день о 15.30 та о 19.00 відбувалися відкриті цікаві лекції, бесіди та зустрічі з відомими діячами з Центральної Європи і США (див. www.vysilamezive.cz., а також Програму лекцій LZS A3).

Мілан Піларж

Участь наших студентів в Літній школі стала можливою завдяки співпраці Закарпатської області з Краєм Височина, зокрема стипендіям, виділеним чесько-українським благодійним фондом «Віза» та запрошенню до участі в 11-й Літній школі журналістики наших студентів директором Міланом Піларжем.

Після приїзду студенти-богемісти поділилися своїми враженнями.

Віктор Федурця

Віктор Федурця: «Літня практика для студентів чеського відділення філологічного факультету стала часом, коли мрії стають реальністю. У Гавличковому Броді, крім чеських та українських студентів, зустрілося багато молоді зі Словаччини, Польщі, Німеччини та Австрії, що зробило школу надзвичайно веселою та динамічною. Головною мовою визначено у Літній школі чеську, що дозволило нам удосконалювати свої комунікативні навички.

Упродовж семи днів студенти відвідували заняття у різних групах, які вони обирали при попередній реєстрації. Всі учасники були розподілені до 6 груп: телебачення, радіо, друковані видання, інтернет-журналістика, PR та маркетинг і фото.

Графік навчання був досить насичений: перша половина дня присвячувалася роботі у групах, разом із лекторами, а ближче до вечора проводились відкриті лекції-дискусії із провідними спеціалістами з різних галузей медіа. Відверто кажучи, не було жодної вільної хвилинки. Така програма дозволила повністю зануритися у чеськомовне середовище та відчути себе спеціалістом у галузі журналістики. Варто відзначити, що головний акцент був спрямований на дискусійну форму проведення занять. Кожен студент мав право висловити свою думку, обґрунтувати її та переконати доповідача.

Головною темою 11-го року школи журналістики були польсько-чеські стосунки, але навіть у цьому дуеті знайшлося місце для української проблематики. Порушувалось питання європейського бачення подій в Україні та боротьби із російською пропагандою. Більшість запрошених експертів визнала, що Європа поступово забуває про події в Україні на тлі внутрішніх проблем, а також те, що ліків проти російського зомбування вони не мають. Усі висловлювали свою підтримку і розуміння, але нотки безсилля були відчутні. Надію вселили тільки виступи офіційних представників європейських інституцій та Посольства США у Чеській Республіці, зрозуміло, що ці люди насправді працюють над тим, щоб допомогти Україні, а головне – хочуть цього.

Не можна забути про тепле та чуйне ставлення до українців організаторів Літньої школи. Вони завжди у всьому допомагали нам та йшли на зустріч нашим ініціативам.

Нові знайомства, неоціненний досвід, практика спілкування чеською, зустрічі із метрами журналістики – усе це та багато іншого отримали ужгородські богемісти у чеській літній школі журналістики».

Анна Гузенко

Анна Гузенко: «Відвідавши Літню школу журналістики, я з впевненістю можу сказати, що це одне з тих місць, які дійсно варто відвідати, якщо цікавишся роботою  мас-медіа. Мені все дуже сподобалось, зокрема те, що хоча б на один тиждень можна відчути себе справжнім редактором, оператором чи навіть телеведучим. Протягом семи днів  у Літній школі панувала приємна  ділова атмосфера. Всі намагались допомагати один одному і, звісно ж, не обійшлось без веселих історій, які точно залишаться в пам'яті надовго. Я отримала велику кількість нових вражень та емоцій, яких не було б  без інших студентів, і звичайно, організаторів, які намагались зробити ці сім днів якомога яскравішими».

Юлія Паращак

Юлія Паращак: «Літня школа журналістики є справді чудовим проектом для молоді. 7 днів в Гавлічковому Броді ще більше вмотивували мене пізнавати культури слов'янських народів. Це надзвичайно хороший досвід, корисні знання та приємна дружня атмосфера. Будучи в групі "Радіо", я змогла відчути себе репортером та засвоїти ту інформацію, яка,на мою думку, пригодиться мені у майбутньому. Я вдячна за таку можливість».

_x_PS1 Літня школа журналістики імені Карла Гавлічка Боровського в Гавличковому Броді (Край Височина, Чеська Республіка - це тижневий кемпінг для студентів різних навчальних закладів Європи, Міжнародний проект, відкритий і для зарубіжних студентів уже одинадцятий рік. Цього року учасниками школи стали понад 30 студентів з шести країн Європи (з Польщі, Словаччини, України, Австрії, Німеччини, Чехії)._x_PS2 /live/2015/09/20litnia_sh/Havlickuv_Brod.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 _x_PS10 За інформацією доцента кафедри словацької філології УжНУ _x_PS11 Юлії Юсип-Якимович_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

За інформацією доцента кафедри словацької філології УжНУ

Юлії Юсип-Якимович




Обмін досвідом | 12.09.15 | Додав VIP | 1094 | 0.0/0
Теги: філфак, Літня школа журналістики, Гавлічкув Брод, богемістика

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині