П`ятниця, 29.03.24, 07:45 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Обмін досвідом

Чеський міністр прочитав лекцію в УжНУ і висловив підтримку українцям у військово-політичному протистоянні з Росією
Під час розмови

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомир Заоралек 30 жовтня завітав до УжНУ з офіційним візитом і прочитав відкриту лекцію викладачам і студентам, присвячену постаті Томаша Масарика. І в ній, і в бесіді, що тривала відтак, міністр проводив чимало історичних паралелей між революцією в Чехії і сучасними подіями в Україні...

«Дуже тішуся, що вам вдалося провести вибори, що ви обрали нову владу, незважаючи на події на Сході. Я знаю, як це тяжко, бо ми 1989 року пережили в Чехії оксамитову революцію. І всі ці події нагадують те, що відбувалося в нашій державі», – зауважив Любомир Заоралек. До університету він приїхав після відкриття консулату в Ужгороді й відвідин чеської школи.

Головний дипломат Чеської Республіки працює на посаді Міністра закордонних справ із 29 січня 2014 року. За освітою – філософ. Тривалий час працював викладачем у Масариковій демократичній академії, сьогодні є головою правління цього вишу.

«Є багато вільних шляхів, але ви самі мусите вирішити, яким із них підете»

Чехословаччина добре пам’ятає часи перебування під владою Німеччини, Росії, коли країною керували маріонетки – чехи розчарувалися і вважали, що вже нічого не зможуть змінити. Але після революції 1989 року їм удалося провести вільні вибори.

«Я вважаю, що політика – це справа служіння народу, тим людям, які привели тебе в політику. Політика – це свобода волевиявлення. Є багато вільних шляхів, але ви самі мусите вирішити, яким із них підете. Ті люди, яких ми обираємо, мають нас вивести на правильний шлях. Політика – це і ремесло, яке передбачає чесність, щирість. Відповідно на цьому будується повага людей до політика, – вважає міністр.

– Після революції 1989 року створювати таку політику у Чехії було дуже складно. Звичайно, ми мали таку могутню постать, як Вацлав Гавел, який суттєво вплинув на репутацію держави у світі. Найважче було створити політичну систему. Тому я дуже добре розумію нинішні проблеми в Україні. Ми бачили тут Помаранчеву революцію. Бачили різні еліти, державу Ющенка, Тимошенко, Януковича, і бачили суспільство, незадоволене такими керівниками. Важко знайти політиків, які будуть дбати про державу. Після цих виборів я відчуваю, що ви на початках такого процесу. Я би дуже хотів, щоб ви обрали таку владу, яка думатиме про майбутнє своїх людей. Це думка цілої низки міністрів закордонних справ. Вони сподіваються, що ви обрали людей, якими суспільство не буде розчароване».

У Чеській Республіці нині проживає близько 200 тисяч українців. Чеський дипломат зауважує, що не буде ні стабільності, ні спокою у Європі, доки не буле вирішена криза на сході України.

Присутні зацікавлені

«Нова політика в Україні має бути спрямована на мирне врегулювання конфлікту. Бажаю миру Україні, хотів би щоб ви самі насамперед вирішили те, що відбувається на Сході, а ми допомогли би в цьому. Хотів би, щоб люди, які живуть на Донбасі, заспокоїлися, щоб там не було жертв. Й аби  на Закарпатті був мир, щоб ви спокійно ходили на роботу, могли отримувати гідну зарплату. Мені дуже хочеться, щоб ви стали на європейський шлях розвитку. Я сказав ці слова для того, аби ви розуміли, як ми осмислюємо події в Україні», – пояснив міністр.

Події в Криму й на сході Україні європейські політики називають безпрецедентним порушенням прав і системи світового порядку. Європа складається з маленьких держав: але всюди є повага і непорушність кордонів. Якщо сьогодні не вдасться відновити правила, можна розраховувати на спотворення того правопорядку, який був прийнятий після Другої світової війни.

«Ні США, ні Європа не хотіли б застосовувати воєнні дії в Україні. Ви всі добре знаєте, що перша світова війна теж розпочиналася з регіонального конфлікту на Балканах. Саме тому були відкинуті можливості військового втручання. Росію намагаються зупинити за допомогою санкцій. Я переконаний у тому, що угоди, підписані в Китаї, є не настільки ефективними, як Росія хотіла б. Тому санкції мають бути такими, аби дотиснути Москву. Сьогодні зроблено низку кроків, аби Росія зрозуміла, що ми можемо бути незалежні від неї і в енергетичному плані. Я переконаний, що їй це не вигідно», – зауважив міністр закордонних справ Чеської Республіки.

«Демократія – це не тільки демократичні вибори, а й те, що відбувається поміж ними»

Для того, щоб освіту могли здобувати звичайні робітники, 100 років тому була створена академія Томаша Масарика, у якій працював Любомир Заоралек. «Знімаю шапку перед тим, як мислив Масарик. Він вважав, що не має значення, як живе верхівка. Важливо, щоб добре жив базовий клас, бо так створюється соціальна забезпеченість людей», – зауважив міністр.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек

До студентів УжНУ він звернувся із закликом обирати чесних політиків, бо від цього залежить майбутнє держави: «Демократія – це не тільки демократичні вибори, а й те, що відбувається поміж ними. Від України залежить те, коли вона стане членом ЄС. Треба обирати політиків, які будуть не над людьми, а поміж людьми. Мушу сказати, що ми, чехи, розуміємо вас, як ніхто інший. Бо теж пройшли цей шлях. І для нас дуже важливо, аби вам це вдалося. Але коли це станеться, не можу сказати, бо це залежить від вас».

Одне з питань від студентства УжНУ стосувалося рис справжнього дипломата. Любомир Заоралек відповів, що він тільки 8 місяців є міністром закордонних справ, але досить довго готувався до цього. Робота дипломата має бути пов’язана з позицією держави, на яку він працює. Він має представляти інтереси країни, тому і країна мусить мати чітку позицію. Дипломат повинен служити трьом справам: безпеці держави, її економічній успішності, а також певним цінностям, традиціям, культурі.

Міністр зауважив, що його улюблений вислів про дипломатію – «Дипломатія – це останній оазис спекулятивної думки в політиці» – пояснює те, що стосунки між державами такі ж складні, як і стосунки між людьми, тому до цього потрібно застосовувати найважливіші способи мислення.

Професор факультету міжнародних відносин, голова закарпатського осередку Спілки дипломатів України Ален Панов подарував міністру власну монографію про Томаша Масарика «Масарик і Закарпаття», постать якого досліджує не перший рік. Любомир Заоралек, своєю чергою, подякував за запрошення відвідати УжНУ й зауважив, що нетерпляче чекатиме нових зустрічей під час перебування на Закарпатті.

Наталія Каралкіна

Фото, відео Романа Сов’яка




Обмін досвідом | 31.10.14 | Додав Зизич | 1075 | 0.0/0
Теги: Любомир Заоралек, міністр, Чеська Республіка, Публічна лекція, Масарик

Схожі публікації:


Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Матеріали близьких рубрик

У богемістів філологічного факультету УжНУ невдовзі викладатиме лекторка з Чехії

УжНУ запроваджує програму подвійних дипломів із німецьким Університетом прикладних наук Фрезеніус

Викладачі юрфаку УжНУ взяли участь у семінарі щодо оцінки процесів забезпечення якості юридичної осв...

Вчителі Закарпаття ознайомилися в УжНУ зі здобутками історичної науки

В УжНУ відзначили День богемістики і словакістики

Біологічний факультет УжНУ розпочинає співпрацю з колегами з Польщі

Студенти Українсько-угорського навчально-наукового інституту відвідали лекції у двох європейських ви...

На факультет здоров’я та фізичного виховання завітали гості з Клузького університету

Фізики УжНУ і Пряшівського університету продовжують півстолітню традицію співпраці між факультетами

Студент юрфаку Віталік Дячук узяв участь у польському проекті «Study Tours to Poland»

УжНУ прийматиме на навчання молодь із Йорданії

Студентка факультету туризму та МК повернулася зі стажування в Норвегії

Наші студенти-спортсмени змагалися у міжнародному турнірі з віндсерфінгу у Словаччині