Четвер, 28.03.24, 18:06 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Усі публікації » Незабаром

В УжНУ створять Центр кар’єри для підтримки активного вибору професійного шляху та допомоги у працевлаштуванні студентів і випускників

17 грудня в Закарпатському обласному центрі  зайнятості відбувся круглий стіл «Центр кар’єри УжНУ як осередок формування фахової еліти краю», під час якого обговорили основні завдання такого підрозділу університету, його діяльність у контексті розвитку регіону та реалізації програм зайнятості молоді. 

Мирослава Лендьел

До обговорення під час засідання долучилися представники ДВНЗ «УжНУ», зокрема і його керівництво; службові особи департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА; делегати Громадської ради при облдержадміністрації; голова комісії з питань молодіжних ініціатив Громадської ради; очільник Спілки роботодавців та підприємців області, громадська організація «Єдине студентство»; керівники студентської ради та студпрофкому УжНУ, представники служби зайнятості.

«Ми чудово розуміємо, що сучасний виш не може бути тільки класичною академічної структурою. Він мусить уболівати й за те, аби здобуті студентами навички виявилися запитаними на ринку праці. Виш повинен зберігати баланс між класичними спеціальностями й тими, які є актуальними на ринку праці. Для цього й створюємо Центр кар’єри, – розповіла в.о. проректора УжНУ Мирослава Лендьел. – Цей підрозділ відстежуватиме тенденції на ринку праці, співпрацюючи з психологічною, соціологічною службами. Хочемо створити для наших студентів можливості для професійної зайнятості. Це додатковий захист і крок до працевлаштування».

Директор Закарпатського ОЦЗ Юрій Фущич зауважив, що сьогодні чи не кожен роботодавець хоче дістати працівника з досвідом. А молодь може здобути навички роботи під час проходження практики чи стажування. У цьому також сприятиме Центр кар’єри УжНУ.

Тетяна Бутурлакіна

Концепцію Центру кар’єри створила Тетяна Бутурлакіна – заступник декана економічного факультету УжНУ. Вона переконана, що стратегічним пріоритетом є скоординована робота між ринком праці, освітою і владою. «Потрібна активізація всіх зацікавлених у вирішенні цієї проблеми. Сьогодні класична академічна освіта не допомагає молоді працевлаштуватися, не забезпечує освітні програми, що відповідають реальним потребам економіки. Маємо проблему слабкої поінформованості  випускників (студентів) щодо реальних потреб ринку праці, недостатнього рівня чи й браку кваліфікаційних та комунікативних навичок (soft skills), низької вмотивованості самих студентів. Прикро, але маємо казати й про скепсис роботодавців (бізнес-структур, підприємств, організацій) щодо співпраці з університетом», – розповіла пані Тетяна.

Юрій Фущич

«Досвід функціонування центрів кар’єри на базі університетів в Україні свідчить про значне відставання нашого вишу від загальнонаціонального рівня, а також засвідчує високу ефективність такої структури у ВНЗ, котра забезпечує його престиж як освітнього закладу й активного соціального партнера, підвищує конкурентноздатність в освітньому просторі України, – впевнена Тетяна Бутурлакіна. –  Крім того, така структура дає змогу активізувати інтегрування до європейського освітнього і професійного середовища, готуючи нашу молодь і працездатне населення краю, міста, як обласного центру та університетського центру регіону, до стандартів і вимог зарубіжних роботодавців, інвесторів, тенденцій і вимог сучасного глобалізованого ринку праці. Особливо нині це є надзвичайно актуальною вимогою».

Щодо роботодавців, то вони, за підтримки Служби зайнятості, пропонуватимуть вакансії. За посередництва Центру кар’єри УжНУ зможуть також провадити попередній відбір персоналу. З ініціативи й підтримки Громадської ради при Закарпатській ОДА, Спілки роботодавців та підприємців області для забезпечення скоординованої роботи Центру кар’єри УжНУ на періодичній основі чи на потребу будуть влаштовані виробничі наради представників роботодавців області з метою формування вимог і запитів щодо працевлаштування, кадрового резерву, розробки і реалізації проектних пропозицій у пріоритетних сферах і галузях економіки регіону із залученням студентів і випускників УжНУ. Крім того, за підтримки Центру кар’єри вони матимуть можливість проводити в університеті для цільової категорії презентації, майстер-класи, бізнес-тренінги, започатковувати конкурсні та стипендіальні програми.

Центр кар’єри УжНУ надаватиме інформацію про стан ринку праці, результати моніторингу (найактуальніші зміни і тенденції), вимоги роботодавців, підготовку й перепідготовку кадрів, адаптацію до соціально-економічних змін регіонального ринку праці та освітніх послуг.

Денис Ман

Центр кар'єри УжНУ – не просто структурний підрозділ університету. Це соціальний проект-ініціатива, підтримана керівництвом вишу, молодіжним активом, що дозволяє просувати просвітницьку компанію. «Щороку до вишу приходить нове покоління, тому відповідальна професійна робота з ним сьогодні є перспективою розвитку завтра», – розповіла під час свого виступу Тетяна Бутурлакіна.

«Нині потрібно співвідносити потреби освіти з ринком праці, – вважає голова комісії з питань молодіжних ініціатив Громадської ради Закарпатської ОДА Денис Ман. – Актуальною буде інформація про потреби ринку праці. У вишах варто збільшити обсяг практики, залучати фахівців-практиків до викладацької роботи. Потрібно брати приклад із успішних центрів кар’єри, які вже функціонують в Україні. Якщо в УжНУ запрацює такий підрозділ, то цілком імовірно, що й інші виші в області перейматимуть досвід. Ми готові долучитися до співпраці, будемо підтримувати і пропонувати ініціативи».

 

Студентський актив також співпрацюватиме з Центром кар’єри. Голова студради УжНУ Іван Граб стверджує, що студентам дуже важко зробити перший крок, тому співпраця з психологічною, соціологічною службами буде корисною. Голова профкому студентів УжНУ Ростислав Головчанський підтримав ідею інформаційної підтримки процесу рекрутингу, що сприятиме у працевлаштуванні молоді. 

Пріоритетні напрямки діяльності Центру кар’єри УжНУ:

  • навчально-тренінгова робота зі студентами, покликана «озброїти» молодь практичними навичками;
  • співпраця з роботодавцями та забезпечення контактів «студент-роботодавець»;
  • проектна діяльність, спрямована на розробку програм і проектів з участю місцевої влади, бізнес-структур і громадських організацій у сфері працевлаштування та активізації молоді на ринку праці, у соціальній сфері, громадській діяльності;
  • інформаційна діяльність.

Студентам та випускникам Центр кар’єри УжНУ пропонує:

  • дістати консультацію щодо методів просування на ринку праці, самопрезентування, пошуку роботи;
  • узяти участь у тренінгах (в т.ч. психологічних, мотиваційний) та семінарах-тренінгах професійного спрямування;
  • розвинути професійні і комунікативні якості (“soft skills”);
  • взяти участь у щорічних ярмарках вакансій;
  • здобути додаткову освіту на майстер-класах, бізнес-тренінгах, сертифікатних програмах;
  • скористатися послугами перепідготовки й підвищення кваліфікації фахівців у рамках програм навчання протягом життя (“life long learning”);
  • отримати інформацію щодо вакансій на сайті Центру кар’єри за технічної підтримки сайту служби зайнятості;
  • підтримку в написанні власних резюме (у т.ч. за європейськими стандартами), що поповнять базу даних резюме студентів і випускників УжНУ;
  • підтримку молодіжних соціальних ініціатив і волонтерської роботи;
  • консультування психологів і юристів, фахівців служби зайнятості.

Роботодавці в Центрі кар’єри матимуть змогу:

  • дістати інформаційну підтримку процесу рекрутингу (розмістити інформацію щодо вакансій, програм стажувань на сайті Центру кар’єри;
  • взяти участь у Ярмарку кар’єри та здійснити попередній відбір персоналу для своєї компанії);
  • дістати доступ до бази даних резюме студентів та випускників ДВНЗ «УжНУ»;
  • провести в університеті для цільової категорії презентації, майстер-класи, започаткувати конкурсні програми, стипендіальні програми тощо;
  • отримати розробки концепції та реалізації проектів, навчально-практичних програм тощо;
  • консультуватися щодо оптимізації форм співпраці.   
Під час круглого столу була схвалена резолюція й підписана угода про співпрацю між Ужгородським національним університетом та обласним центром зайнятості. _x_PS1 Центр кар’єри УжНУ створять за підтримки Закарпатської обласної служби зайнятості, обласної влади, громадських активістів. Основне його завдання – сприяти професійному становленню майбутнього спеціаліста, формувати бізнес-середовище для підтримки активного вибору й планування професійної кар’єри студентів і випускників, а також спрямовувати майбутніх фахівців до активного пошуку роботи, надавати допомогу у працевлаштуванні._x_PS2 /live/2014/12/53ctntr/umat.jpg_x_PS3 _x_PS4 _x_PS5 _x_PS6 _x_PS7 _x_PS8 _x_PS9 //www.youtube.com/embed/mTfBIYl3zSg_x_PS10 Наталія Каралкіна _x_PS11 Відео Романа Сов’яка_x_PS12 _x_PS13 _x_PS14 _x_PS15 _x_PS16 _x_PS17 _x_PS18 _x_PS19

Наталія Каралкіна

Відео Романа Сов’яка




Незабаром | 23.12.14 | Додав Lucky | 1385 | 3.0/2

Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Календар публікацій

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Рубрики розділу

Афіша [4] Незабаром [16]
Актуально [141] Акції [132]
Позиція [18] МЦ-інтерв’ю [150]
Особистість [33] Студгромада [188]
Абітурієнт [84] Зблизька [88]
Наболіле [21] Із ректорату [149]
Не словом, а ділом [154] Компетентно [38]
Несподівано... [14] У ногу з часом [80]
Обмін досвідом [160] Теорія і практика [319]
Наукові форуми [273] Презентації [167]
Екскурсії [113] Дозвілля [210]
Ініціатива [47] Перспективи [38]
Підсумки [40] Спорт [238]
Традиції [206] Зустрічі [210]
Вітаємо! [235] Пам’ятаємо... [82]
Міжнародні контакти [230] Студентська практика [66]
Студмістечко [8] Конкурси [117]
На замітку [6] З минулого – в майбутнє [10]
Студентські будні і свята [9] Голоси неперебутнього [6]
Наше радіо [49] Слідами Евтерпи і Мельпомени [35]
Громада [2] Річниця [14]
Слава Україні! [9] Розмови від душі... [19]
З Приймальної комісії [91] The main news of university [12]
Подяка [8] Диванні розмови [1]
Телепідсумки [13] Письменник за прилавком [11]
Університетська кухня [3] Підсумки року [5]
Визнання [3] Експрес-інтерв’ю [4]

Інші матеріали рубрики