П`ятниця, 29.03.24, 17:56 | Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » Наші видання » Новини

Енциклопедичне видання про історико-культурну спадщину Закарпаття
04.07.17, 14:47

Як відомо, у межах Закарпатської області є чимало унікальних пам’яток історико-культурної спадщини України. Під охороною держави понад 1,6 тисячі пам’яток археології, історії, архітектури і містобудування, монументального мистецтва. Днями Інститут історії України Національної академії наук України у Києві оприлюднив енциклопедичне видання "Звід пам’яток історії та культури України. Закарпатська область" (керівники авторського колективу й упорядників Степан Пеняк і Сергій Кот).

У книзі 413 сторінок. У її підготовці взяли участь три представники кафедри історії України УжНУ – завідувач Роман Офіцинський, професор Сергій Федака, доцент Тетяна Росул. Зокрема, авторству професора Р. Офіцинського належать майже чотири десятки статей, що складають близько чверті обсягу видання. Це передмова, нариси про найбільші поселення – міста, селища міського типу і села, сакральні, освітні та індустріальні споруди, військові кладовища і пам’ятники жертвам Першої світової війни.

«Звід пам’яток історії та культури України» – фундаментальне енциклопедичне видання, що включає відомості про всі нерухомі пам’ятки археології, історії, монументального мистецтва, архітектури, містобудування, науки і техніки. Задумано 28 томів – про кожний регіон (24 області, АР Крим, міста Київ і Севастополь) та українські пам'ятки зарубіжжя. Активно діють відповідні редакційні колегії та авторські колективи. Головну редакційну колегію очолює директор Інституту історії України НАН України, академік Валерій Смолій. Проведено масштабну роботу з інвентаризації пам’яток, які на державному обліку, виявлення і дослідження нових об’єктів культурної спадщини. До Зводу повинні увійти статті (відомості) про понад 140 тис. пам’яток історії та культури, ставши науковим підґрунтям Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Закарпатська область – багатий на об'єкти культурної спадщини регіон України. Наразі в області виявлено і вивчено величезну кількість пам’яток історії та культури, підготовлено текстові, ілюстративні та картографічні матеріали. Статті систематизовано за адміністративно-територіальним принципом. Пропоноване видання є першим комплексним й узагальнюючим дослідженням великого масиву історико-культурної спадщини краю.

Вл. інф.



Поділитися через:
Система Orphus Помітили помилку? Виділіть її й натисніть Ctrl+Enter!

Переглядів: 1167 | Додав: VIP | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar

Ми у Facebook

Рубрики розділу